Прочитај ми чланак

Дачић: Немамо ништа против аутономије Војводине

0

sps-go

Премијер Србије и лидер СПС Ивица Дачића поручио је данас да коалиције коју предводе социјалисти нема ништа против аутономије Војводине, али да се противи разбијању Србије.

– Београд и Нови Сад не могу да буду један против другога. Војводина је аутономија у Србији, а не против Србије – истакао је Дачић у Оџацима, на централној конвенцији коалиције СПС-ПУПС-ЈС и других странака и удружења уочи локалних избора, 15. децембра у тој општини.

Обраћајући се грађанима те бачке општине у спортско-пословном центру, Дачић је рекао да се неки у Војводини не боре за њену аутономију због права оних који живе у покрајини, него за себе, своје привилегије и своју власт.

Он је, напомињући да су се у протеклом периоду чула негодовања из покрајине да Београд онемогућава остваривање надлежности из Статута Војводине, истакао да је покрајина пре неколико година требало да преузме зимско одржавање путева другог реда, али да то није било учињено до сада док није интервенисано из Владе Србије.

– Сада не могу да очисте снег у покрајини, а хоће државу Војводину – рекао је Дачић и нагласио да коалиција око СПС жели децентрализацију, али не на уштрб јединства Србије и противно њеном Уставу.

Раст незапослености и задужености

Говорећи о социјално економској политици у Србији, Дачић је напоменуо да је у протеклих пет година забележен значајан раст незапослености и раст задужености земље.

– Да није било наше коалиције, у протеклих пет година пензије би биле ниже него што су сада – рекао је Дачић, наводећи да пензије износе 54 одсто просечне плате у Србији.

Од 2008. године до данас 400.000 људи је изгубило посао, казао је премијер и лидер социјалиста, наводећи да је тада било око 2,1 милион запослених, а сада има 1,7 милиона радника, исто толико пензионера и више од 700.000 незапосених.

– То је слика Србије у којој живимо – навео је Дачић.

Он је навео да је стопа задужености у Србији од 2008. године порасла са 29 одсто на 58 процената БДП. Од 2003. године земља се задужила 13 милијарди евра и сада је све то дошло на наплату.

Дачић је рекао да коалиција око СПС не жели да калкулише, већ грађанима јасно жели да каже истину о ситуацију у којој се земља налази.

Он је грађане Оџака позвао да на предстојећим локалним изборима гласају, како је рекао, сами за себе, а када тако гласају, „сигурно ће дати глас коалицији око СПС“.

Присутнима су се обратили и председник Јединствене Србије Драган Марковић и заменик председника ПУПС Милан Кркобабић.

(Танјуг)