Прочитај ми чланак

Дачић: Наоружавање у региону захтева одговор Србије

0

dacic objasnjava jpg

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данас да ће најаве наоружавања неких земаља у региону „свакако захтевати одговор Србије“

Министар спољних послова Ивица Дациц оценио је данас да ће најаве наоружавања неких земаља у региону „свакако захтевати одговор Србије“.

„То је потпуно супротно глобалној тенденцији разоружања“, рекао је Дачић новинарима у Београду.

Он је додао да је о томе разговарано са представницима НАТО и генералним секретаром Јенсом Столтенбергом.

„То ће свакако затхевати одговор Србије“, поручио је Дачић.

Дачић је изјавио да Србија није никога званично кандидовала за генералног секретара Уједињених нација и да ће се о томе расправљати наредних месеци.

„Ми нисмо о тој тему донели одлуку. О томе ће се расправљати и то ће сигурно бити предмет консултовања на највишем новоу са државним руководством“, рекао је Дачић у Палати Србије, где је доделио захвалнице онима који су учествовали у организацији и припремама 22. Министарског савета ОЕБС-а.

Шеф српске дипломатије демантовао је медијске натписе о тој теми и поручио: „Нисмо никада размишљали о томе да подржимо неке друге кандидате“.

Дачић је истакао да званични процес кандидовања тек сада почиње и да ће потрајати најмање до средине наредне године што, како је нагласио, значи да ће у другој половини 2016. бити изабран генерални секретар Уједињених нација.

„Свакако да имена има, али када говоримо о томе, треба водити рачуна да Србија не одлучује о томе него сталне чланице Савета безбедности и уопште Савет безбедности, тако да никакве одлуке до сада нису завршене. Разговарало се више пута, али сигурно је да ћемо имати јасне ставове наредних месеци“, рекао је Дачић.

Он је додао да није обавеза за државе да имају свог представника у УН, али да би био добро за Србију да има свог човека који има разумевања за њене ставове. На питање да ли је међу тим именима Вук Јеремић, Дачић је одговорио да Јеремић „свакако јесте међу именима“, али да Србија званично никога није кандидовала и није расправљала о томе.

„О томе ће се расправљати у наредним месецима, јер је Савет безбедности УН је тек сада отворио процедуру“, закључио је Дачић.

Танјуг