Прочитај ми чланак

Дачић машта да постане српски Горбачов и да предводи српску перестројку

0

Dacic_0

(Танјуг)

Премијер и лидер СПС Ивица Дачић изјавио је јуче да само промењена Србија може имати будућност и да иако се налази пред вратима ЕУ, оваква у њу неће ући, због чега су потребне промене.

„Србија је пред вратима Европе, али оваква у ту Европу сигурно неће ући без обзира што смо много урадили и постигли историјске помаке и договоре и што смо после много година прва влада која је постигла конкретне резултате. Све то неће бити довољно“, рекао је Дачцић.

Он је на седници Главног одбора странке рекао да, уколико желимо промене „морамо да мењамо и нас саме, шта радимо и како радимо и читав систем како би Србија ишла напред“.

Дачић је рекао да је данашња седница ГО важна, јер на њој треба говорити о будућности и то не само СПС него и будућности за коју је та партија одговорна.

„За што бољу будућност сви морамо да се променимо, не зато што мислимо да смо били лоши, или зато што сматрамо да смо најбољи, него зато што само промењена Србија може да има будућност“, казао је лидер СПС и као циљеве који су постављени пред Србију у наредном периоду као најважније навео улазак у ЕУ, преговори са том заједницом уз пуну заштиту државних и националних интереса, смањење стопе незапослености…

Дачић је додао да је свестан да је немогуће мењати Србију, а не мењати себе саме и начин рада.

Он је навео да постоји велики отпор према променама, али да то није само случај у Србији и подсетио на речи пророка Мухамеда који је говорио да је свака промена „ђавоље дело“.

 „Људи су за промене док се не тичу њих. Не смемо да дозволимо да су се грађани навикли на хаос, мито, да ће политички напредовати удварањем, глорификацијом великаша, да је нормална веза судства и криминала…Ниједна држава то не може да издржи и доћи ће до дна“, рекао је Дачић.

Говорећи о раду владе у претходних годину дана, Дачић је рекао да су остварени неки веома важни резултати и да је поносан што је председник владе која има чиме да се похвали.

Он је као пример навео остваривање вишедеценијског циља, односно, отварање преговора за чланство Србије у ЕУ и поновио да је убеђен да ће Сребија бити следећа чланица те заједнице.

Србија, додао је Дачић, у последњих 20, 30 година никада није имала бољу слику у свету него што је има данас, а што јој омогућава да брани државне и националне интересе.

Карикатура: Небојша Славковић

Карикатура: Небојша Славковић

Од земље са којом нико не разговара Србија је постала земља у коју не упиру прстом у негативном смислу и симбол нових вредности у региону, истакао је Дачић и додао да тежак положај српског народа у бившој Југославији и на Косову и Метохији не могу бити алиби да се не ради на резрешењу тог Гордијевог чвора, што је како сматра, актуелна влада и показала.

„Нећу да вас убеђујем да је међународна заједница имала блаконаклон однос према Србији јер то није тачно. Међународна заједница је имала предрасуде и сасвим практичне кораке да се Србија оптужи за све негативно на Балкану. Треба радити да се то промени јер у супротном не би имали замрзнути конфилкт, већ замрзнуту садашњост“, истакоа је лидер социјалиста.

Констатујући да је економска ситуација веома тешка предложио је одређене промене у тој сфери – нове подстицаје и додатно убрзање.

Лидер социјалиста подсетио је и да је странка и у прошлости доносила тешке одлуке, али и пропуштала шансу, као када је, како је рекао, направљена глупост и поништени локални избори у Београду и другим градовима.

Лидер социјалиста изјавио је да је Србији потребна „перестројка“ ако желимо напред и одајући признање за рад својим министарима у Влади Србије, посебно је захвалио одлазећим министрима Жарку Обрадовићу и Милутину Мркоњићу који су „одговорним личним чином“ допринели да влада може да настави даље у овом формату.

„Дајући допринос темељној реконструкцији Жарко Обрадовић и Милутин Мркоњић сами су предложили да се изаберу нови министри и зато им дугујемо захвалност“, рекао је Дачић у отвореном делу седнице Главног одбора СПС.

Нагласивши да неће да буде председник владе и да Србију при томе води уназад, Дачић је казао да је земљи потребна „перестројка“ ако желимо напред.

„Наш циљ јесте стварање модерније, уређеније, поштованије и богатије Србије и зато је потребна промена не само у сфери кадрова, већ и менталитета и система“, казао је Дачић.

Он је члановима ГО поручио да се не опуштају, јер у СПС предстоји оно што је урађено и у Србији – промена кадрова те партије који су директори јавних предузећа, државни секретари и на другим важним функционама.

Истичући да нико нема право да говори да су евентуалне махинације почињене у име партије, лидер социјалиста је члановима ГО поручио да позиције Обрадовића и Мркоњића у странци остају непромењене и да Обрадовић остаје заменик председника СПС, а Мркоњић потпредседник.

„Ви остали немојте да мислите да је ту крај. Морамо да се погледамо у очи и радимо у интересу и будућности СПС“, поручио је Дачић.

Најављујући почетак припрема за Конгрес социјалиста који ће бити одржан почетком наредне године, Дачић је рекао и да социјалисти не треба да се плаше промена, јер сви заједно морају да иду напред.

Зато је потребно и редефинисање програма, односно задатака, циљева, јер, казао је Дачић и закључио: „партија је много већа од сваког појединца, почевши од мене, па на даље“.

sps-suboticaДачић је рекао члановима ГО странке да СПС мора бити пример и мора да помогне да Србија изађе на површину са дна где се сада налази и поручио да тај посао може да се обави само на један начин: „Прво Србија, па све остало“

Уз поруку да сви сви треба да штите Србију, а да он лично не тражи да га било ко штити или покрива, Дачић је казао да је ово важан тренутак за земљу, а да он не тражи нити ће тражити ништа од онога што сам није спреман да уради.

Не тражим да ме било ко штити, ни мене ни било кога, поновио је Дачић и додао, без обзира што се, како је приметио, за годину дана није десило да било шта што је урадио за Србију није било „враћено различитим скивеним камерама, бананама, или другин научним фантастикама“.

  Додао је да жртвовање тражи од других, али и од чланова СПС, као и свест да од онога што предстоји и очекује Србију нико неће имати ништа, осим осећања поноса.

 „Најбоља власт је она која је најгора према онима који је врше, а најбоља према онима који је трпе“, рекао је лидер социјалиста и поручио партијским колегама да уместо функција и привилегија треба да траже само да буду апостоли који шире нову веру – веру у Србију.

„Ми ову веру у Србију морамо да проширимо по целој земљи. Она је остала без перспективе и морамо да је очистимо“, рекао је Дачић и закључио да Србија не сме да буде земља пропуштених прилика.