Прочитај ми чланак

Дачић: И САД стратешки партнер Србије!

0

dacic policija(Танјуг)
Састанци са потпредседником САД Џозефом Бајденом, као и у Стејт департменту прошли су веома добро, при чему је закључено да се може градити ново партнерство, односно стратешка сарадња.

Премијер Србије Ивица Дачић закључио је данас, на крају једнонедељне посете Сједињеним Америчким Државама, да су вођени добри економски, као и политички разговори приликом којих је закључено да је могућа стратешка сарадња.

Сумирајући резултате једнонедељне посете САД, Дачић је у разговору са српским новинарима у Вашингтону нагласио да се данас у Америци другачије гледа на Србију.

ПО оцени премијера Србије, састанци са потпредседником САД Џозефом Бајденом, као и у Стејт департменту прошли су веома добро, при чему је закључено да се може градити ново партнерство, односно стратешка сарадња.“Србија као мала земља мора да тражи подршку за своје ставове свуда у свету, а нарочито у САД“, закључио је Дачић.Осврћући се на разговоре о економским темама, Дачић је рекао да до краја године очекује резултате везане за долазак америчких компанија сектора информационих технологија (ИТ) у Србију.

„Веома сам задовољан резултатима посете, јер смо учинили много да заинтересујемо највеће светске компаније у области ИТ да дођу у Србију“, рекао је Дачић, додавши да их је српска делегација подстакла да не гледају на нашу земљу само као на тржиште за продају њихових производа, него и као извор научно истраживачког рада, и могуће заједничке производње.

Премијер Србије је за другу половину године најавио долазак лидера Мајкрософта и Оракла у Србију, а није искључено и да дођу људи из Епла и Гугла, који су такође обећали посету.“Ја верујем у Србију, али је још важније када од америчких компанија чујем да верују у Србију“, истакао је Дачић.Он је такође најавио и да ће у наредних месец дана представници ИБМ дати свој предлог шта можемо заједно да урадимо.