Прочитај ми чланак

ДА ЛИ Вучићу истиче “медени месец” са ЕУ, као Тадићу 2012?

0

Да ли Србију чека већи притисак ЕУ? Ако је судити само према дешавањима и реакцијама у последњих седам дана, чини се да би одговор на ово питање са сигурношћу могао да буде позитиван.

Због напада високих функционера СНС на истраживачки портал КРИК и ЦРТУ, у једном дану реаговало је чак ОСАМ амбасада земаља ЕУ. И до сада је Вучић вређао и нападао кога је стигао, па га никад нису овако опомињали и увек су хвалили „демократију“ у Србији.

Због исте ствари је на већ доста оштар и критичан извештај о напретку Србије на путу ка ЕУ придодат још један амандман. Све то, укључујући и сада значајно строжије услове у будућим преговорима, указује на то да ЕУ заоштрава реторику. Чини се да је дати рок почео да цури те да је „медени месец“ актуелне власти са ЕУ прошао.

Амандмани на извештај Европског парламента о стању у Србији, које поднео посланик ЕП Владимир Билчик, показују да нашу земљу на путу ка Европској унији коче три велике афере – “Јовањица”, “Крушик” и “Телеком”. На тај начин је, упркос напорима власти да негира њихово постојање, послата порука надлежнима да Европа (после толико година) сада одједном неће да ћути на криминал у врху државе, кршење људских права, гушење слободе медија и отворено протежирање људи који су умешани у противзаконите радње.

Због хајке на медије и цивилни сектор, осим критике осам амбасада држава ЕУ и посланици у Европском парламенту су поднели нове амандмане на извештај о напретку Србије, о којима ће се овог пута гласати на пленарној седници.

Да се ситуација заоштрава, и да је ЕУ решила да се озбиљније бави Србијом, јасно је из нове методологије приступног процеса, којом је ЕУ поручила да је период толеранције завршен. Убудуће, стагнација у реформама и демократиацији друштва биће санкционисан.

Оно што би највише могло да збрине актуелну власт је и да би Србија могла да остане без новца из предприступних фондова, које је сваки режим немилице трошио. А реч је о око 200 милиона евра годишње.