Прочитај ми чланак

Да ли Владимир Ђукановић најављује „обрачун“ Вучића и Стефановића?

0

Да Небојша Стефановић, министар одбране, убудуће вероватно више неће бити министар индиректно је указао и Владимир Ђукановић, посланик СНС и члан Председништва ове странке.

Он је тиме потврдио писање Данаса да је лидер владајуће СНС Александар Вучић донео одлуку да за Стефановића нема места у наредним владама, било да дође до реконструкције владе или формирања нове, а можда и пре уколико околности то буду захтевале.

Ђукановић је наиме, у ауторском тексту за Блиц, без помињања имена Стефановића, али са јасним назнакама о коме се ради, између осталог написао да му ништа огавније није него када политичар да би сачувао своју позицију посегне за саопштењиам у којима исказује беспоговорну лојалност председнику, лидеру, вођи и да се одмах зна да је тај у жестокој немислости и да очајнички покушава да се ухвати за нешто.

Ђукановић, који у делу јавности важи за Вучићевог гласноговорника, даље пише да је тај неименовани политичар „свестан да се крај његовог министровања, па и озбиљног бављења политиком, ближи и да је време за полаганеј рачуна“ те да је „министар кренуо у своју последњу битку“.

Будући да је Стефановић крајем недеље саопштио да не оснива своју странку и да је у политици јер верује у Вучића, прилично је јасно на кога би Ђукановић могао да мисли.

Извори Данаса у СНС сматрају да би ова Ђукановићева порука могла да буде увод у „коначни обрачун Вучића и Стефановића“ будући да су за септембар најављени страначки избори у владајућој странци, те да би Стефановић могао да очекује да ће на њима „његови људи“ бити „почишћени“, а могуће и он избачан из партије.

Како додају наши саговорници, врх странке преко Ђукановића сугерише Стефановићу да се мирно склони и прихвати одлазак у дипломатију, што је трентно Вучићева најбоља понуда.

Као и да о евентуалном оснивању партије Стефановић не би требао ни да размишља, сматрају напедњаци са којима смо разговарали.

Како нам је речено, велика већина напредњака верује свом лидеру и спремна је да Стефановића пусти низ воду, што су показали приликом недавног изјашњавања страначких одбора о његовом раду, што је завршило Стефановићевим повлачењем са функције првог човека одбора у Београду.

Ипак, део напредњака донекле и стрепи да ли Стефановић заиста има неке доказе против Вучића.

Наши извори међу напредњацима у Београду, кажу и да им није јасно Стефановићево понашање, које је сувише дефанзивно уколико он заиста има неки компромитујући маретија.

Они закључују да, чак и ако тако нешто постоји, Стефановић тренутно не жели с тим у „рат против Вучића“, већ мирно разрешење ове ситуације.

Отуд, сматрају наши извори, и саопштења у којима Стефановић исказује лојалност лидеру или изјаве да је његов однос са Вучићем само његов те да му прављење странке није на памети.

Али, како додају, потенцијал Стефановића не треба потцењивати, јер како објашњавају, ако он не проговори, могли би да „његови почишћени људи“ да кажу све о ономе што су напредњаци незаконито радили свих ових година на власти.