Прочитај ми чланак

Да ли је Косово (не)битније Београду или Подгорици?

0

medo_560_300
(Видовдан)

Предсједник Покрета за промјене Црне Горе и посланик Демократског фронта Небојша Медојевић оптужио је првог потпредсједника Србије Александра Вучића да је продао интерес своје земље за „шаку власти“.

Он је, дискутујући на Твитеру, на опаску једног од корисника да црногорска опозиција треба да се угледа на Александра Вучића па да, као он, обезбједи подршку Брисела како би смјенила власт, написао:

„Ја немам шта да продам као Вучић. А и да имам, тешко бих продао интерес земље за шаку власти. Ја сам у Бриселу од 90-их“.

Упућенија јавност, чувши за овакву Медојевићеву изјаву сватила је да се запажање о продаји земље односи на то што је Вучић, са косовским званичницима, потписао Бриселски споразум, којим је између осталог, предвиђено да општинске институције Срба са сјевера Косова буду интегрисане у косовске. Такође је истим споразумом предвиђено да Тачијева полиција даје задњу ријеч о томе ко ће бити начелници полиције на сјеверу Косова.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Медојевић се коментаром осврнуо и на написе прорежимских медија у Србији, да је након предсједничких избора тражио од Европске уније подршку за насилне демонстрације и свргавање власти по узору на Египат.

„Беба написа, а Мило прочита да ја хоћу власт са улице. Па нисмо ми као они. Ми живимо 24 године без власти. Мило & Со изгледа не могу ни дан“, твитнуо је Медојевић.

Познато је да се крајем осамдесетих, осим употребе лажних обећања, Мило Ђукановић и његово блиско политичко окружење, нису либили ни „коришћења улице“ ради доласка на власт.

На овакву Медојевићеву изјаву реаговало се прво страначким саопштењем СНС-а.

“Тачно је да Медојевић нема шта да прода, пошто је образ одавно продао”, наведено је у одговору СНС-а.

IGOR MIROVIC, MAJA GOJKOVIC I DUŠAN BAJATOVIC

Међутим у СНС-у као да нису били задовољни овим саопштењем па се након тога огласио потпредсједник странке  Игор Мировић. Потпредсједник Српске напредне странке (СНС) Игор Мировић казао је да су односи Црне Горе и Србије данас бољи него икада у посљедњих неколико година, те да двадесетак ријечи “политичког маргиналца” Небојше Медојевића не могу ништа да покваре.

Мировић је, коментаришући Медојевићеву поруку на Твитеру да први потпредсједник Владе Србије Александар Вучић продаје Бриселу интересе државе за шаку власти, рекао даје Српска напредна странка то доживјела као провокацију лидера ПЗП.

„Медојевић је одапео стрелицу на лидера Српске напредне странке и нема сумње да се ради о провокацији вероватно произишлој из његове аутопројекције. Та провокација долази у време када се СНС и Александар Вучић посебно труде да граде нове, искреније и пријатељске односе, не само са братском Црном Гором, него и регионом“ истакао је Мировић.

Он је рекао да је тешко проникнути ко стоји Медојевића и за чији интерес покушава да поквари веома добре односе са званичном Подгорицом.

Можда мисли да и Александар Вучић (попут њега) све чини зарад личног материјалног интереса. Али, не верујем да мање од двадесет речи Медојевићеве провокације могу да покваре односе између Црне Горе и Србије који су данас најбољи за последњих неколико година, малтене никад нису били бољи рекао је Мировић.

Своје саопштење Мировић је завршио оцијеном да је Медојевић „велика срамота и Црне Горе и региона“.

Може се примјетити да у времену када се за односе српске националне и језичке заједнице, са једне стране, и подгоричког режима, са друге стране, може рећи да су никад гори, да у истом том времену стижу саопштења из режима у Београду да су његови односи са подгоричким режимом никад бољи.

Такође је индикативно да иако званична Подгорица није повукла признање независности Косова, из СНС-а стиже оцијена да односи Београд-Подгорица нису били никад бољи. Поставља се питање да ли би односи у периоду фебруар 2008.г. – октобар 2008.г. били још бољи да Црна Гора није заостајала, осам мјесеци, са признањем независности Косова за Костариком, Авганистаном, САД-ом, Великом Британијом, Француском, Албанијом и Турском.

Небојша Медојевић је након овакве изјаве одлучио  да да своје виђење „никад бољих“ односа на релацији Подгорица – Београд и да још детаљније изложи своје виђење београдског и подгоричког режима.

Како пишу подгоричке „Вијести“, члан председништва црногорског Демократског фронта (ДФ) Небојша Медојевић оптужио је премијера и првог потпредседника Владе Србије – Ивицу Дачића и Александра Вучића – да штите одбеглог наркобоса Дарка Шарића.

Медојевић је оптужио челнике српске владе и да су под утицајем мафије и да су, уз челнике црногорског режима, део „балканске конфедерације организованог криминала”. Медојевић је упозорио да иза „балканске конфедерације” стоји контроверзни биснисмен Станко Суботић Цане.

„Промена власти у Србији довела је до обнављања утицаја балканске мафије и то непосредно преко Дачића, којег је Шарић уценио. Скидање са Интерполове потернице кључног играча за прање новца и скривање криминалних профита, Станка Суботића, најавило је повратак утицаја мафије на власт у Србији. Нагло отопљење односа влада Србије и Црне Горе је последица обнављања утицаја те криминалне организације. Вучић је више пута бучно најављивао хапшење Шарића у јуну ове године. Ево, стиже и септембар, а хапшења нема. Вучић се ућутао“, казао је Медојевић за „Вијести”.

Медојевић тврди да је балканска мрежа организованог криминала израсла у моћну организацију која има и јак политички утицај на Балкану. Та организација је, како тврди, „опрани новац” улагала у економију балканских држава, политичке партије, корумпирала делове безбедносних система, полиције, правосуђа и оснивала медије.

Медојевић је упозорио да је Црна Гора, захваљујући сарадњи челника власти са криминалцима, постала прва држава која је директно под влашћу криминалне организације.

„Није никаква случајност да су сви кључни босови ове организације подржавали црногорску власт и били блиски пријатељи са врхом режима и корупираним деловима безбедносних служби. Од Брана Мићуновића, Суботића, Шарића, Сафета Калића до Кељмендија”, казао је Медојевић.

nebojsa-medojevic-afp_f

„Балканска конфедерација организованог криминала у овом тренутку држи у шаци Владе Србије, Црне Горе, Косова и БиХ. Посредством медија са националним фреквенцијама, као што је ТВ Пинк, гомилом таблоида, плаћених НВО, аналитичара, та организација перманетно блати и дискредитује своје противнике рекао је Медојевић.

Све ово ипак није могло да се заврши изјавама Медојевића, СНС-а и потпредсједника СНС-а Мировића, па је на крају својим саопштењем реаговао и Александар Вучић.

Први потпредсједник Владе Србије и предсједник Српске напредне странке Александар Вучић казао је у интервјуу за Телевизију Црне Горе да не види мотиве за нападе Небојше Медојевића на њега осим у чињеници да лидера ПзП плаћају мафија и тајкуни.

Вучић је, коментаришући изјаве Медојевића како, заједно са премијером Ивицом Дачићем штити Дарка Шарића, те да је дио балканске криминалне конфедерације, рекао да није могао да вјерује да је било ко могао то да изјави.

„Не знам чиме је то изазвано. Као одговоран човјек не желим да се увредама осврћем на све што је Медојевић у животу радио. Што се тиче мафије, он је са њима имао контакт и од њих узимао новац, а не ја! Ја господина Шарића у животу никад нијесам видио. Никога од његових људи и никада нијесам разговарао са њим. Не знам шта то значи у смислу у којем је Медојевић говорио. Мислим да нико на кугли земаљској не жели више да види господина Дарка Шарића на правом мјесту иза решетака од мене“, рекао је Вучић.

medojevic-vucic

„Плашим се да неки људи непотребно покушавају да уруше односе Србије и Црне Горе због својих личних политичких интереса или зато што им неко од тајкуна даје новац. Да ли то раде уз Мишковићев новац или неки други новац, ја то у овом тренутку са сигурношћу не могу да кажем. Тешко је пронаћи неки други мотив у тој причи. Тврдње неодговорног појединца какав је Небојша Медојевић не могу угрозити добре односе Србије и Црне Горе“ казао је Вучић.

Вучић је додао да зна много о Медојевићу много више лоших ствари него што, како каже, лидер ПзП-а може да их измисли о њему.

„Ми желимо добре односе са Црном Гором, као одговоран човјек нећу и не могу да дозволим да неодговорност појединца, у овом случају Медојевића, на било који начин поквари наше односе. Могао бих много више да говорим о господину Медојевићу лоших ствари него што он може да их измисли о мени. Чини ми се да то више говори о њему него о мени“, рекао је Александар Вучић.

Вучић је оцијенио да су Србија и Црна Гора све некадашње несугласице и разлике оставиле по страни јер су се окренуле будућности и чине све за бољитак живота њихових грађана.

Познато је да је, бар својевремено, питање признања независности Косова од стране званичне Подгорице било једна од најкрупнијих несугласица између Србије и Црне Горе. Да ли изјава Александра Вучића о стављању по страни свих несугласица са званичном Подгорицом упућује на одрицање садашњег режима у Србији од Косова, а све зарад уласка у Европску Унију, којим ће се, уласком, нарушити ако не и потпуно изгубити суверенитет Србије и над остатком њене територије?