Прочитај ми чланак

Да ли ће Грчка признати Косово?

0

EU i Kosovo

Приштина, Београд – Грчка не мења своју позицију и неће признати Косово – изјавио је за Данас амбасадор Димитри Москопулос, шеф канцеларије Грчке у Приштини и специјални посредник Европске уније за заштиту верског и културног наслеђа на КиМ, поводом различитих тумачења његове изјаве да „све земље чланице ЕУ треба да признају Косово“.

„Грчка жели не само Косово него све државе Западног Балкана у Европској унији. У интервјуу за Коху диторе изнео сам општа правила чланства у ЕУ. Зна се да у ЕУ нема чланице коју нису признале све друге државе у Унији, као и да није могуће постати чланица уколико те све друге чланице ЕУ не признају као државу. Ту нема изузетка. Сви смо свесни тих правила, али се не зна када ће, када је реч о Косову, до тога доћи и када ће се она применити“, објаснио је амбасадор Москопулос.

На питање Данаса да ли је недавна одлука Грчке да прихвати косовске пасоше са шенгенским визама корак ка спровођењу „правила ЕУ“, Москопулос је одговорио да званична Атина само следи оно што су већ урадиле остале чланице Уније које не признају Косово. Према његовим речима, Словачка још од 2012. примењује овај систем за косовске пасоше.

Како су пренеле новинске агенције, Москопулос је у интервјуу за Коху диторе најавио и да ће се у разговорима у НАТО о косовским оружаним снагама „Грчка руководити принципима евроатлантске перспективе Косова“, а коментаришући преговоре Београда и Приштине рекао је да „када два суседа разговарају, то доприноси миру и стабилности, као и заједничком путу две земље ка ЕУ“.

У Амбасади Грчке у Србији јуче нису желели да коментаришу Москопулосов интервју за Коху, напомињући да грчка Канцеларија за везу у Приштини ради независно од Амбасаде у Београду. Истим поводом, неименовани извор у грчком Министарству спољних послова изјавио је за агенцију Бета да Атина „усклађује свој став са оним земљама ЕУ које не признају Косово“. МИП Грчке подсећа да је крајем прошле недеље негирао тврдње атинских медија да одлука шефа грчке дипломатије Евангелоса Венизелоса да конзуларне власти Грчке уписују визе и стављају печате у пасоше „Републике Косово“ не представља најаву грчког признања косовске независности.

Румунско признање ускоро?

Током званичне посете Тирани румунски премијер Виктор Понта најавио је да ће се Румунија ускоро придружити земљама које су признале независност Косова и да ће подржати Албанију да у јуну добије статус кандидата за чланство у ЕУ. Понта, још од прошлогодишње посете Америци, најављује да би румунски став о косовској независности могао да се промени 2015. године.

(Дневни лист Данас)