Прочитај ми чланак

Д. Трифковић и А. Радић: Жестока дебата о спољној политици Србије (Русија или ЕУ)

0

Гост медијске куће „Центар”, у емисији „Дебата”, коју води и уређује Дејан Петар Златановић,, били су политички аналитичари, Драгана Трифковић (директор Центра за геостратешке студије и члан Председништва Српског покрета Двери) и Александар Радић (војни аналитичар) .

Теме разговора је била српска спољна политика између ЕУ и НАТО интеграција и Русије.

Коментаришући однос ЕУ и САД према Србији, односно решевању косовског проблема и НАТО бомбардовања Србије и Црне Горе, Драгана Трифковић је између осталог истакла:

„Не можете ви да те теме завршите тако што ћете рећи – ево ви сада заборавите да смо вас бомбардовали, па ћемо да наставимо да даље градимо добре односе. У реду, имају идеју да побољшају односе са Србијом, онда да видимо како можемо. Ајде нека лепо повуку признање независног Косова, па ћемо се договорити …”

„Али ви говорите о спољном фактуру”, прекинуо је тада Александар Радић Драгану Трифковић, па затим додао, „А ја инсистирам на унутрашњем јер ми смо проблем, ми немомо капацитета да на истрошеној политичкој сцени створимо нов приступ у спољној политици”.

„Ја се с тиме не слажем”, прекинувши Радића, подвукла је Триковић, додавши: „Постоји проблем споља и изнутра. што се тиче наших могућности и немогућности, не могу да се сложим да ми немамо капацитете. Србија је богата земља…”

„То је лепо као фраза, Србија је богата и разнолика земља, а да ли је то тако”, упитао је Радић.

„Ми смо прошли много тешке тренутке и бродоломе у својој историји”, рекла је Драгана Трифкович, али ју је ту прекинуо Радић упитавши:

„Проћићемо и овај, али ко нас води? Ко је сада позиција, а ко опозиција? А све се своди на исто – од нас се очекује да пристанемо на свршен чин: већимна чланица НАТО је признала независност коју су прогласили Албанци на Косову, нажалост.

„Не, не. Различити су критеријуми”, брзо одговорила је Трифковић, настављајући ову веома узбудљиву дебату о спољној политици Србије коју целу можете погледати у видео прилогу горе сами доносећи суд ко је током је био у праву, а ко је грешио.

Дебата је снимљена у просторијама медијске куће „Центар” и „Србин.инфо”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд).