Прочитај ми чланак

Цвијетин: ЕУ баца појас за спасавање Вучићу и овако му пумпа рејтинг преко КиМ!

0

Политиколог Цвијетин Миливојевић изјавио је данас да сматра да ће захтев Европског савета, да се у преговарачко Поглавље 35 укључи француско-немачки споразум о нормализацији односа Србије и Косова, ојачати позицију Александра Вучића у предизборној кампањи.

Миливојевић је агенцији Бета казао да председник Вучић, иако је у последњих десет година прихватио све предлоге Европске уније (ЕУ) за решавање косовског питања, сада у кампањи саопштава да наводно одбија да примени оне делове француско-немачког споразума који се тичу фактичког признања Косова и чланства Косова у међународне организације.

„Део Вучићевих бирача је већ почео да због Косова сумња у њега као великог Србина. Европски савет овим захтевом даје ветар у леђа Вучићу јер ће он то искористити у предизборној кампањи да појача патриотску реторику и покуша да поврати поверење разочараних бирача“, оценио је политиколог и навео да улазак Србије у ЕУ неће бити на дневном реду ни у некој ближој перспективи.

На питање да ли Вучић може и сме да не спроведе споразуме које је прихватио, Миливојевић је казао да председник Србије нема овлашћења да преговара о Косову.

„Спољњу и унутрашњу политику води Влада Србије. Све што је Вучић усмено прихватио није обавезујуће јер он није легитиман преговарач. Према Уставу Србије, Вучић не може да доноси одлуке о ниједном државном питању, а поготову не о Косову и Метохији. То што је Вучић приватно обећао међународним посредницима, апсолутно не обавезује Владу ни Скупштину Србије“, истакао је Миливојевић.

Он каже да се свака врста међународног споразума мора ратификовати у Скупштини Србије.

„Документи који су прихваћени у Бриселу или Охриду, а тичу се Косова нису политички, већ имају снагу међународних споразума и морају бити ратификовани у српском парламенту. Ништа што је проистекло из првог Бриселског споразума није ратификовано у Скупштини Србије, као ни најновија одлука о укидању српских регистарских таблица на Косову“, казао је Миливојевић.

Према његовим речима, ако и следећу Владу формира Српска напредна странка (СНС), Вучић ће наставити са политиком којом ће се у пракси све више одрицати суверенитета Србије на Косову, а у јавним наступима ће говорити да никада неће признати независност Косова.

У првом нацрту закључака европских лидера препремљењих за предстојећи самит Европске уније, Европски савет ће затражити од Европске комисије да им „хитно достави предлог за измене и допуне мерила из Поглавља 35“, којим би у то преговарачко поглавље са Србијом били укључени Споразум о нормализацији односа Косова и Србије и Анекс о његовој примени, објавили су медији који су имали увид у нацрт закључака.

У нацрту се наводи и рок – крај јануара 2024. године.

Истим документом европски лидери позваће Србију и Косово да „у потпуности поштују и спроводе“ и бриселски Споразум и његов охридски Анекс „без даљег одлагања и предуслова“, наглашавајући да се то односи и на оснивање Заједнице општина са српском већином.