Прочитај ми чланак

Чувени норвешки метео-сајт јасно показује шта ледени талас доноси у Србију…

0

Новогодишњи празници су прошли, а снега скоро да нисмо видели. Али како се приближава Божић, чини се да зима долази.

Барем тако каже прогноза чувеног норвешког метео-сајта yр.но, који се сматра за један од најпрецизнијих на свету.

И шта тачно показују њихови подаци за наше крајеве?

Што се тиче свеукупне прогнозе за целу Србију, до недеље ће се задржати сунчано и топлије време јер ће температура ићи до 10 степени. Онда следи преокрет.

За Божић се очекује захлађење с кишом и температура ће бити од пет до осам степени.

А на други дан Божића – снег.

Од тада, па надаље заправо креће ледени талас у Србији јер температуре ни током дана неће улазити у плус, сем накратко у четвртак 11. јануара.

Ево како то изгледа по данима:

Субота 6. јануар: од 5 до 10 степени

Недеља 7. јануар: од 5 до 8 степени

Понедељак 8. јануар: од -6 до 4 степена

Уторак 9. јануар: од -7 до -5 степени

Среда 10. јануар: од -6 до -1 степен

Четвртак 11. јануар: од -6 до 1 степен

Петак 12. јануар: од -6 до -1 степен

Субота 13. јануар: од -12 до -6 степени

Недеља 14. јануар: од -11 до 1 степен

Дакле, ако је веровати овим норвешким прорачунима, заиста нам стиже ледени талас који доноси температуре и до -12 степени, и то баш за дочек српске Нове године.

Посебно занимљиво је што та прогноза каже да ће посебно доста снежних падавина бити у – Београду. То се односи на понедељак 8. јануар, а пошто се у данима након тога очекују дебели мразеви, можда се тај снег и задржи мало дуже.

Дакле, снег је најављен за понедељак за целу Србију, па и за Београд, а у периоду до средине месеца ће бити ведро и сунчано, али прилично хладно.

И метеоролог Марко Чубрило на свом Фејсбуку каже да нам стиже велико захлађење. Како наводи, средином следеће недеље биће хладно уз јутарње мразеве од -14 до -5, локално и око -16, посебно у планинским котлинама, док би се максимуми кретали до -5 до +3 степена Целзијуса.

„Пред нама је од 7. јануара свакако драстична промена времена која нас уводи у праву зиму. Долази нам једно сасвим нормално зимско захлађење уз формирање снежног покривача и у већем делу низија, али нигде не би требало бити већи од око 10 цм, док би планине добиле и до 25 цм снега“, каже Чубрило и за крај напомиње да ипак нема ни говора о некој поларној хладноћи која је ових дана захватила делове Скандинаије и Русије.