Прочитај ми чланак

ЦРНА ГОРА: Локални избори; Мило ухваћен у преварама! (Фото)

0

cg-glasanje_620x0

У Црној Гори ће данас бити одржани локални избори у 12 општина и градова, укључујући и Подгорицу за коју се води кључна политичка борба.

Избори се, поред престонице, спроводе у Бару, Колашину, Даниловграду, Плужинама, Шавнику, Жабљаку, Пљевљима, Бијелом Пољу, Рожајама, Плаву и Гусињу, као и у две градске општине Тузи и Голубовци.

Према подацима изборних комисија, гласачко право има више од 315.000 бирача, који су позвани да донесу одлуку ко ће их предводити у наредном четворогодишњем мандату.Изборне листе за локалне изборе поднело је укупно 25 партија, односно група грађана, које ће наступити самостално или у коалицији, прецизирају локални медији.

Главни конкуренти су, према проценама аналитичара, коалиција окупљена око Демократске партије социјалиста, Демократски фронт, Социјалистичка народна партија и коалиција Социјалдемократске партије и Позитивне Црне Горе.

Досадашња кампања била је веома оштра, јер по многима од резултата предстојећих избора зависи и будућа политичка мапа Црне Горе. Готово сви политички конкуренти су оценили током кампање да су ови локални избори пресудни за даље политичке односе и политичку будућност Црне Горе, а чула се и теза да су локални избори, после референдума о независности, најважнија политичка трка.

Због тога су се у овој кампањи могле чути оштре међусобне оптужбе конкурената, међу којима су оне о спрези са организованим криминалом и корупцијом, издаји државе…

Иако је Црна Гора обновила државност пре пуних осам година, владајућа Демократска партија социјалиста се у сусрет локалним изборима у Подгорици труди да нагласак врати на предреферендумско питање – ко је за, а ко против државе.

Лидер ДПС-а Мило Ђукановић је на завршном скупу у Подгорици поручио да главни град одлучује о томе да ли ће следити визију европског развоја, док је страначки кандидат за градоначелника Славољуб Стијеповић уверен да ће остварити победу над онима који деле Подгорицу и Црну Гору.

Опозициони Демократски фронт најављује да ће ови избори бити прекретница у којој ће бити заустављена двоиподеценијска владавина једне партије, а кандидат за градоначелника Миодраг Лекић најављује да ће бити покренута одговорност највиших државних функционера.

И председник Социјалдемократске партије Ранко Кривокапић на завршном скупу своје партије упутио је оштру поруку ДПС-у, свом коалиционом партнеру на државном нивоу, да ће се на изборима окончати доминација те партије и досадашња „недодирљивост“.

Бирачка места биће отворена од седам до 20 сати.

(Танјуг)

spisak1

Заплијењена евиденција ДПС-а на Конику

Члан Предсједништва Демократског фронта Горан Даниловић казао је да је мобилна екипа ДФ-а заплијенила и фотографисала спискове активиста ДПС-а, који су на Конику, непосредно уз бирачко мјесто бр.80 , мимо закона, у паркираним аутима водили евиденцију изашлих у специјалним списковима.

spisak2

„Опет раде недопустиве ствари. Код вртића на Конику бирачко мјесто бр.80 тик уз мјесто за гласање, мимо закона, екипе ДПС, смјештене у паркираним аутима, воде евиденцију изашлих и то у специјалним списковима из којих се види да је неко задузен за некога и слично. Врло прецизно, ствар је незаконита, а органи за спроводјење и праћење избора ћуте. Наравно наша мобилна екипа им је узела спискове и фотографисала их. Ово је извод из бирачког, а лијево су имена задужена за праћење људи. Позивамо све са овог бирачког мјеста да обрате пажњу и препознају ко је задужен за њих лично или за комшије“, навео је Даниловић у поруци на свом Фејсбук профила.

Од отварања биралишта забиљежене су бројне неправилности, а на више бирачких мјеста посматрачима ЦДТ-а и МАНС-а није дозвољен приступ.

(Више о овоме прочитајте на веб порталу: in4s.net)