Прочитај ми чланак

ЦРНА ГОРА – ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ: Беране тврд орах – Мило поново поломио зубе

0

Коалиција "Здраво Беране" и Демократска Црна Гора прогласили су победу у Беранама и саопштили да су заједно освојили 18 мандата.

Коалиција Демократске партије социјалиста, Бошњачке странке и Социјалдемократа је освојила 17 мандата.

Исти резултати су стигли након 100 одсто обрађеног бирачког тијела из штабова коалиције „Здраво Беране“ и Демократа.

„Здраво Беране“ је освојило 14, а Демократе четири мандата.

То су уз коалицију око ДПС једине листе које улазе у локални парламент у Беранама.

Носилац листе коалиције „Здраво Беране“ Драгослав Шћекић обратио се гласачима испред штаба и казао да евентуалне промене у резултатима могу бити само у корист коалиције „Здраво Беране“ и Демократа.

Захвалио се грађанима који су упркос, како је казао, притиску и терору током изборног дана одбранили част и достојанство Берана.

Лидер Демократа Алекса Бечић честитао је гласачима победу у Беранама испред штаба партије и казао да је вечерашња победа коалиције „Здраво Беране“ и Демократа „брод који нико не може зауставити“.

Иначе, изборни дан, од самог почетка обележен је сценама оубичајеним за државу Црну Гору као што су куповина гласова и притисак на гласаче. Пријављено је и понашање уобичајено за гласаче ДПС-а: сликање гласачког листића телефоном. Ово се ради како би доказали да су гласали и узели новац након извршене „грађанске дужности“. Неправилности су пријавили како посматрачи, тако и представници опозиционих партија који надгледају гласање, али и обични грађани.

У Беранама, грађани су бирали између три коалиције, две партије и једне групе независних грађана. Коалицију „Здраво Беране“ чине Социјалистичка народна партија, Демократски фронт, Српска странка – др Милован Живковић и Уједињена Црна Гора.

У коалицији „Беране побјеђује – Мило Ђукановић“ су били Демократска партија социјалиста, Социјалдемокерате и Бошњачка странка.

Трећу коалицију чинили су Социјалдемократска партија и Демос. Самостално су наступили Демократска Црна Гора и УРА.

У изборној трци учествовала је и независна листа грађана „Ријеч“.

Резултати из Улциња: ДПС и Форца по девет мандата

Укупно у Улцињу има 37 бирачких мјеста.

ЦЕМИ је саопштио прелиминарне резултате из Улциња на основу обрађених свих бирачких мјеста

ДПС и Форца имају девет мандата, коалиција „Пробуди се Улцињу“ има седам мандата, по три мандата ДУА и СД, а два је узела ГП УРА.

Цензус нису прешли Бошњачка странка, Демократска Црна Гора, Социјалдемократска партија и коалиција СНП-ДФ.

Лидер Форце Назиф Цунгу казао је да ће се жалити због изборних неправилности.

Из улцињског ДПС-а су поручили да се надају 10. мандату у градском парламенту. Шеф ОО ДПС Љоро Нрекић казао је да је разочаран понашањем појединих политичких субјеката, а посебно истакао Форцу.

На питање са ким ће формирати коалицију, Нрекић је казао да ће о томе разговарати други дан и да ће прво вечерас славити.