Прочитај ми чланак

“ЦРНА ГОРА је узрок новог Хладног рата у свету!“

0

bosko-jaksic-fonet_f

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић сматра да је намера Црне Горе да уђе у НАТО повод за почетак новог хладног рата.

Он је истакао да се сукоб ствара између Запада и Русије, односно САД и Европске уније, с једне стране, и Русије, с друге.

Као почетак нове хладноратовске реторике, Јакшић је навео посету председника владе Црне Горе Мила Ђукановића САД, 14. априла ове године.

„Ако је атентат на Гаврила Принципа на аустроугарског престолонаследника Фердинанда 28. јуна 1914. године означен као почетак Првог светског рата, онда би из саопштења Министарства спољних послова Русије могло да се закључи да је 14. априла 2014. године Црна Гора повод Другог хладног рата“, рекао је Јакшић за подгорички Портал Аналитика.

Јакшић је казао да је Москва, поводом те посете Ђукановића Вашингтону, саопштила да су премијерови позиви за што бржи пријем Црне Горе у НАТО, били пропраћени „Непријатељским изјавама на рачун Москве“.

„Било је то, колико пратим, први пут да се у званични речник поводом украјинске кризе убаци појам ‘непријатељ’. Потврда повратка хладноратовске реторике убрзо је стигла и с друге стране“, рекао је Јакшић.

Русија забранила увоз меса из Црне Горе

Федерална служба за ветеринарску и фитосанитарну контролу Русије увела је забрану за увоз меса из Црне Горе, изјавио је помоћник руководиоца службе Алексеј Алексејенко.

„Основни разлог забране је нелегални реекспорт меса из земаља Европске уније“, рекао је он. „Испоруке меса из Црне Горе су у последње време значајно повећане, у обимима су које земља није у стању да самостално произведе“.

„Црна Гора није била велики извођач меса. Ова забрана се неће тицати и осталих производа“, истакао је Алексејенко.

(Бета, Глас Русије)