Прочитај ми чланак

ЦРНА ГОРА: Ђукановићев ултиматум мањинама; опозиција не признаје резултате избора!

0

Према незваничним резултатима, ДПС је појединачно најјача партија у Црној Гори са 41,1 освојених гласова, односно 35 или 36 мандата, следи Демократски фронт са 20,6 посто гласова односно 18 мандата, на трећем месту је Велика коалиција Kључ са 9 мандата, односно 10,7 одсто гласова, а следе је Демократе Алексе Бечића, који су уједно и најпријатније изненађење ових избора, са 10,5 одсто бирачког тела, односно 8 или 9 мандата.

crna-gora-rezultati-izbora

СДП Ранка Кривокапића, после 18 година коалиције са ДПС-ом, освојио је 5,4 посто гласова и у Парламент улази са четири посланика. На крају су Бошњачка странка и Социјалдемократе, који су освојили 3,3 одсто гласова и имаће по два мандата, као и коалиција Албанска листа са 0,9 одсто и Хрватска грађанска иницијатива са 0,5 посто гласова, али ће у Парламент ући са по једним мандатом, на основу позитивне дискриминације.

Ђукановићев ултиматум мањинама

У Подгорици се настављају консултације различитих политичких снага о формирању могућих коалиција у државном парламенту након јучерашњих избора.

Упркос недостатку званичних информација о споразумима постигнутим на преговорима, представници ДПС-а већ говоре о савезу са Бошњацима као о свршеном чину. Извор портала .in4s.net близак премијеру потврдио да је Мило Ђукановић „веома ентузијастичан по том питању“.

Фото: Саво Прелевић

Фото: Саво Прелевић

Премијер је увјерен да Бошњаци немају другу шансу осим савеза са ДПС-ом, како не би били на маргинама политичког процеса. Мило Ђукановић је генерално скептичан о улози и значају „малих партија“ – представника националних мањина, током стварања будућег кабинета министра. Према његовом мишљењу, у актуелној ситуацији након избора, они могу само да понизно прихвате понуду ДПС-а, која има чак и карактер ултиматума.

Идентичан став Ђукановић има и када је однос према Хрватима и Албанацима у питању.

Заједничка одлука: Опозиција не признаје резултате избора!

Кључ, СДП, Демократски фронт и Демократе договориле су се да не признају резултат јер се на изборни дан, како кажу, десио покушај државног удара

Коалиција Кључ, СДП, Демократски фронт и Демократе оспораваће резултат неђељних избора, потврђено је “Вијестима”.

Те партије договориле су да не признају резултат јер се на изборни дан, како кажу, десио покушај државног удара, што је према њима утицало на резултат.

Јуче је, на изборни дан, објављено да је ухапшено 20 држављана Србије који су осумњичени да су имали намјеру да заузуму институције, пуцају по грађанима и ухапсе премијера Мила Ђукановића.

opozicione-stranke-crna-gora

Како Вијести сазнају, у Скупштини је одржан састанак Кључа, СДП-а, Демократа и ДФ-а који су сагласни да се резултат избора не призна.

Они су усагласили да резултате не треба признати, “имајући у виду да су овај изборни процес пратиле такве злоупотребе, које су по садржају и броју надмашиле све претходне изборне процесе у историји парламентаризма Црне Горе”.

Такође, Кључ, СДП, ДФ и Демократе сагласни су да посебно треба имати у виду чињеницу да су поједини медији већ у суботу најавили, а државни органи Црне Горе у неђељу саопштили да се током изборног дана десио покушај државног удара.

“Јасно је, да се у атмосфери државног удара на сам дан избора не могу одржати слободни, фер и поштени избори”, навео је извор “Вијести” са састанка.

“Вијести” сазнају да опозиција инсистира да независна комисија у оквиру које треба укључити и представнике међународне заједнице констатује и испита све чињенице у вези са наведеним државним ударом и јавности саопшти ко су извршиоци, а ко налогодавци овог кривичног дела.

ОЕБС: Било нерегуларности, али без коментара како су утицале на изборе

Они су констатовали да је било нерегуларности, гашење Вајбера и Вотсапа и хапшење 20 особа због сумње да су планирали терористички напад на дан избора, али су одбили да коментаришу како је то утицало на изборни дан.

На парламентарним изборима у неђељу у начелу су поштоване изборне слободе, саопштено је из међународне посматрачке мисије за надгледање избора ОЕБС-а.

Избори у Црној Гори су били конкурентни, основне слободе су поштоване, а кампања је карактерисана недостатком алтернативних рјешења у погледу унутрашњих политика, оцијенили су посматрачи у свом прелиминарном извјештају.

Извјештај су представили специјална координаторка и вођа краткорочне Посматрачке мисије ОЕБС-а Маргарета Кадерфелт, шеф ПAЦЕ делегације Aлександер Почеј, шеф делегације Парламентарне скупштине ОЕБС Aзај Гулијев и Роман Јакич, шеф Посматрачке мисије. 

Они су поздравили висок степен излазности на изборима и казали да је изборни дан прошао без очитих проблема. 

„Грађани су гласали на слободан и достојанствен начин. Изборни дан је протекао глатко без засташивања за изолованом инцидентима. Избори су показали тежњу грађана да буду укључени у изградњу стабилне и демократске будућности“, сматра међународна посматрачка мисија.

Они су поменули и Aгенцију за спрјечавање коруцпије, рекавши да ће ссада да се види колико ће бити ђелотворна.

Они су констатовали да је било нерегуларности, гашење Вајбера и Вотсапа и хапшење 20 особа због сумње да су планирали терористички напад на дан избора, али су одбили да коментаришу како је то утицало на изборни дан.

“Не би било коректно да ја, специјална коодинаторка, почнем да спекулишем о томе. То би могло да има утицаја на истрагу која ће, како се очекује, услијдити“, речено је поводом хапшења Кадерфелт ан конференцији за новинаре.

“Ми не можемо заузимати никакве ставове,“ додала је Кадерфелт.

У прелиминарном извјештају било је критика на рачун рада Државне изборне комисије. 

„ДИК и даље недостају професионални капацитет и снажно колективно вођство, што је повремено доводило до техничких грешака и политичких тензија,“ стоји у извјештају.