Прочитај ми чланак

ЧОВЕК БЕЗ ПЕНКАЛА Зашто се Вучић крије иза потписа других?

0

Александар Вучић чува мир, доводи инвеститоре, брине о народу, у зноју лица свог носи Србију на плећима, али готово никада не ставља свој потпис на спорне уговоре и споразуме. Уместо њега потписују посилни. Критичари верују да се Вучић тако чува од непопуларних дилова и корупционашких послова, пише "Време".

Ричард Гренел је на Дан заљубљених одржао малу демонстрацију завртања руку. „Молим Вас, седите“, рекао је представницима Београда и Приштине док су шкљоцале камере, а онда се примакао столу. Као какав конферансије, Гренел је са леденим осмехом наставио: „У реду, јесте ли спремни? Хвала Вам што ћете потписати, можете почети“.

Foto: Instagram/BudućnostSrbije

 

Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, потражио је оловку по унутрашњем џепу сакоа и онда под будним оком Трамповог човека за Косово потписао два документа – о обнављању железничких веза и изградњи ауто-пута.

Иза Гренела су биле кулисе Минхенске конференције о безбедности, током које су папири потписани, и двојица председника као сценографски украс. Хашим Тачи у овим згодама има покерашки израз лица који не говори ништа. Александар Вучић пак, као и увек када га сликају са бившим лидерима УЧК, бива упреподобљен као да присуствује комеморацији или погубљењу.

Марко Ђурић је покушао да копира фацијалну експресију шефа, а касније је пожурио да изјави да је на тој стерилној минхенској сцени потписано „само“ писмо о намерама, чији значај није богзна какав. Слично је изјавио пар седмица раније када је, такође под Гренеловом диригентском палицом, у Берлину потписана намера о обнављању авионске линије Приштина-Београд. Документ је у име Србије потписао Милун Тривунац, државни секретар у Министарству привреде.

Потписи из Берлина и Минхена имају још нешто заједничко – ни један није Вучићев. Током осам година на власти – а био је на непостојећој функцији „првог потпредседника“ Владе, министра одбране, премијера, координатора служби безбедности и коначно председника Србије – установљено је гвоздено правило са свега неколико изузетака: Вучић не потписује уговоре, споразуме, писма о намерама…

Дешава се неким чудом да, кад год треба потписати нешто, Вучић затури пенкало па мора неко други. И то он, човек који се хвалио да ће „лично“ писати сваком пензионеру у земљиу, носилац изборних листа од Хоргоша до Прешева, неуморни прегалац који „доводи“ инвеститоре, видовњак што прориче стрелце голова за Звезду и већи лидер од Тита и књаза Милоша заједно. Критичари одсуство Вучићевих потписа тумаче као делегирање одговорности за корупционашке послове на посилне.

– Ти потписи више делују као гаранти ћутања о саучесниуштву у злоупотребама функција и закона, криминалу и корупцији, који ће заувек штитити везу налогодавца и извршилаца – сматра Мариника Тепић, потпредседница Странке слободе и правде.
Мариника Тепић.

Она додаје да би „било веома занимљиво, у контексту афера око сумњиве трговине оружјем у коју је уплетен Вучић и његов партијски и државни врх, да се прелистају сви његови потписи док је био министар одбране“.

– Сигурна сам да бисмо ту добили одговоре на питања о афери „Крушик“, ГИМ и Вучићевом омиљеном трговцу Слободану Тешићу – рекла је Тепић.