Прочитај ми чланак

Чланови РИК-а и ГИК-а: Трећина од пријављеног броја фантомских бирача гласало…

0

Члан РИК-а и ГИК-а Танасије Маринковић рекао је да је правни тим од петнаест правника "извршио увид у један део изборног материјала, приликом чега је утврђено да је 30 одсто фантомских гласача остварило своје право гласа на овим изборима".

Према његовим речима, правни тим од петнаест правника иначе чланово РИК-а и ГИК-а је након иницијалног отпора ГИК-а успео да уђе у просторије и да изврши увид у један део изборног материјала.

– Утврђивали смо стање фантомских гласача, односо колико је њих гласало на овим изборима и око 30 одсто тих бирача је дефакто остварило своје право гласа на овим изборима – истакао је Маринковић испред РИК-а на конференцији за новинаре.

Чланови РИК и ГИК-а су појаснили да су у бирачком материјалу имена 1.300 особа, који се налазе на листићима које су им доставили грађани Београда, са позивима за гласање који, како тврде грађани, не живе на тим адресама.

Дакле од 1.300 таквих људи, како кажу чланови РИК-а, након увида у бирачки материјала 30 одсто је оставрило бирачко право.

Он је додао да то само по себи рађа „озбиљну сумњу у уређеност бирачких спискова у Србији, а самим тиме и у законитост и легитимност читавог изборног процеса“.

– Ово само по себи говори о томе да одређена лица, који не живе на тим адресама су фиктивно пресељивана, што рађа озбиљне сумње и индиције о томе нечему, ми то не можемо да потврдимо док надлежни државни органи то даље не утврде – нагласио је члан РИК-а и ГИК-а испред листе „Србија против насиља“.

Маринковић је истакао да ће они наставити да се обраћају тужилаштву и другим државним органима како би овај процес довели до краја.

– Уставни суд је, такође, адреса којој би требало да се обратимо, која има могућност да поништи у целини изборе у Србији и ми од те борбе нећемо одустати – указао је.