Прочитај ми чланак

Чланови РИК-а: Допис председника РИК-а противан закону

0

Допис (Допис председника Републичке изборне комисије, Владимира Димитријевића, 02 Број 013-1001/22 од 28. 3. 2022 године прим. нов.) или обавештење које је самоиницијативно израдио председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић, а које је упућено локалним изборним комисијама садржи за предмет "уређење бирачког места и просторије за гласање", што представља материју која је већ уређена Законом о избору народних посланика и то чланом 90. став 1. односно Упутством о уређењу бирачког места и просторије за гласање и то члановима 4, 8 и 9, пише у саопштењу чланове РИК-а које преносимо у целости.

Поменутим писмом председника Републичке изборне комисије, даје се могућност председнику бирачког одбора да „другачије распореди места за руковање изводима из бирачког списка и места за уручивање гласачких листића…“ што представља поступање противно већ цитираном Закону о избору народних посланика и Упутству о уређењу бирачког места и просторије за гласање. На седници Републичке изборне комисије, председник је позван да повуче поменути допис, што није учинио, на који начин је прихватио сву одговорност за незаконитост која може настати на бирачким местима.

Како се на овај начин ствара основ за самовољно и противзаконито поступање у току спровођења избора, као и потпуна конфузија на бирачким местима, овим путем, ми доле потписани чланови Републичке изборне комисије тражимо да се поменути допис председника Републичке изборне комисије ХИТНО ПОВУЧЕ и да се о томе обавесте све локалне изборне комисије!

Чланови Републичке изборне комисије:

1.Владимир Р. Матић
2.Владимир Тодорић
3. Иван Шебек
4. Борис Бутулија
5. Јовица Тодоровић
6. Милош Петровић
7.Гордана Радић Поповић
8. Марко Коњевић
9. Срђана Видовић
10.Зорица Симеуновић
11. Марко Даниловић
12. Елма Зековић
13. Никола Лакић
14. Горан Михајловић
15. Бисерка Живковић
16. Мирослав Васић
17. Немања Јекић
18. Никола Пантић
19. Јелена Јелић
20. Срђан Сандић
21. Марица Бурсаћ
22. Маја Митић
23. Милан Тановић
24. Милош Биљић
25. Александар Мијаиловић
26. Миња Ђокић
27. Драган Радуловић
28.Милош Томашевић
29. Милан Павловић
30. Џемил Сијарић