Прочитај ми чланак

ЦИПРАС ПРЕЛОМИО: Грчка остаје уз Србију – неће признати Косово!

0

cipras

После најаве Ципрасове владе да се отвара канцеларија Приштине у Атини или Солуну: Грчка не признаје независност Косова и наша позиција остаће непромењена – каже амбасадор Константинос Икономидис.

Иако је грчки шеф дипломатије Никос Коцијас саопштио у Приштини да је Атина спремна да подржи чланство Косова у УНЕСКО-у и у Интерполу, као и да Косово може да отвори своју канцеларију у Атини или Солуну, то не значи да ће Грчка променити став око статуса Косова, тврде у грчкој амбасади у Београду.

– Поруке нашег министра у Приштини биле су јасне: Грчка не признаје једнострано проглашену независност Косова и наша позиција остаће непромењена – рекао је за „Новости“ Константинос Икономидис, амбасадор Грчке у Београду.

Канцеларија Косова у Грчкој неће се звати амбасада, а Коцијас, који је прекјуче посетио Приштину, није у обраћању поменуо „државу Косово“, већ је рекао да су Косово и Грчка „две стране“. Грчка је једна од пет чланица ЕУ која није признала Косово, али једина од њих прихвата косовска документа.

Шеф дипломатије Ивица Дачић каже за „Новости“ да Србија очекује да Атина не промени став око статуса јужне српске покрајине, иако се на пет чланица ЕУ који је не признају за државу, врши велики притисак:

– За нас није спорно учешће КиМ у регионалним форумима и међународним телима, али увек уз наглашену статусну неутралност. Чланство Приштине у Савету Европе или УН за Србију остаје неприхватљиво.

Пре месец и по румунски премијер Виктор Понта најавио је да би Букурешт могао да промени став око статуса КиМ. До тада је чврст курс по овом питању држао бивши шеф државе Тројан Басеску, а у српском државном врху надају се да ће и његов наследник Клаус Јоханис, који је данас у посети Београду, задржати исту позицију.

Извор: Новости.рс