Прочитај ми чланак

ЦЕО САВЕЗ ЗА ВЛАДУ или следе ванредни избори?

0

Вучић са посланицима са листе СНС око подршке мандатару, следе консултације у коалицији. Ко не гласа за министарски тим, "летеће" из власти. Дачић: Гласаћемо "за"

Странке које не подрже Владу Србије на чијем челу ће бити Ана Брнабић неће више бити део владајуће коалиције, нити ће њихови представници моћи да остану на управљачким позицијама у јавним предузећима. А уколико владајућа већина не буде обезбедила јаку подршку тиму Брнабићеве у Скупштини Србије, нису искључени ни ванредни парламентарни избори.

Са овим условом напредњаци ће ове недеље одржати круг консултација са странкама власти, како би се дефинитивно утврдило на колико јаку подршку у парламенту може да рачуна кабинет Брнабићеве.

Из врха СНС је већ поручено да њихов лидер Александар Вучић неће одустати од предлога за челну функцију у Немањиној, а Брнабићева је нагласила да јој је потребна јака подршка посланика да би несметано могле да се наставе започете реформе. Председник Вучић, како сазнајемо, неће пристати ни на „компромис“ да незадовољни посланици странака владајуће већине остану изван сале или буду уздржани приликом гласања о Влади.

Зато је и седница парламента о избору Владе одложена за идући викенд, како би сви у власти имали довољно времена да размисле – да ли остају у владајућем блоку или га напуштају.

Ово ће бити предочено не само посланицима Јединствене Србије Драгана Марковића Палме и представницима странке Муамера Зукорлића, који су најавили да неће подржати избор Брнабићеве, већ и онима у СПС и СНС, који се премишљају да ли да подигну руку за избор Владе.

Вучић ће данас у девет ујутру у седишту СНС одржати састанак са посланицима са листе ове странке, укључујући и представнике СПО, СНП и Карићевог Покрета снага Србије.

– Нема струја унутар СНС, постоје само различита мишљења посланика и зато ћемо разговарати са њима да видимо да ли постоји стабилна већина за избор премијерке Брнабић. Уколико све буде у реду, уколико се та чврста већина обезбеди у наредна два или три дана, а верујем да хоће, већ за викенд, у суботу, можемо да почнемо расправу о избору председника Владе. Али, колико познајем Вучића и нашу странку, ми никада нисмо бежали од избора и, ако то буде једини излаз, и ванредно гласање за парламент је могућност – поручио је у недељу Небојша Стефановић, функционер напредњака, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова.

Упркос томе што се у јавности помињало да незадовољних има и међу социјалистима, не толико због Брнабићеве, колико због тога 

што њихов лидер није предложен за премијерску позицију, Ивица Дачић је у недељу био категоричан:

– СПС ће гласати за избор Брнабићеве за премијера, а очекујемо да нам буду поверена четири ресора.

Социјалисти су у недељу одржали седнице Председништва и ГО, а као своја кадровска решења у новој влади, поред Дачића, предлажу и Славицу Ђукић Дејановић, Александра Антића и Бранка Ружића, кога виде као наследника Брнабићеве на челу Министарства државне управе и локалне самоуправе. Дачић је открио да су заинтересовани и за ресор екологије уколико га буде, али је навео и да о том кадровском решењу нису разговарали, јер је то још хипотетичко питање. Дачић је поручио и да ће се, према закону, ићи на изборе ако не буду испоштовани рокови за формирање Владе, а ново гласање за парламент, како је навео, није потребно.

ЛИДЕР СПС УБЕЂУЈЕ ПАЛМУ

Председник социјалиста најавио је у недељу да ће са Драганом Марковићем Палмом, председником ЈС, разговарати о ставу те странке да не гласа за избор Ане Брнабић. Према нашим информацијама, Палма је очекивао од коалиционог партнера да покаже више разумевања због његовог незадовољства да премијер буде припадник геј популације, али ће Дачић покушати да „амортизује“ ставове лидера ЈС и убеди га да „спусти лопту“ и посматра ширу слику, а то је важност политичке стабилности у Србији. Како сазнајемо, већи број чланова ГО изнео је став да је Палма већ гласао за Брнабићеву кад је бирана за министра, па не виде оправдање зашто је сада спорна.