Прочитај ми чланак

Чедомир Јовановић критиковао режим Северне Кореје и Венецуеле!

0

Београд – Србија није лична својина напредњака и Александра Вучића, она није нити сме постати Чавезова Венецуела, ни Кимова Северна Кореја, ни СССР у време Чернобиља. Не сме се заборавити да лични режими, у којима су политичари све, и судије и тужиоци и лаборанти и ветеринари и команданти, увек на крају пропадну.

Проблем је што ће у нашем случају, ако тим путем кренемо, цена бити ненадокнадива – овим је речима, у изјави за Данас, председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић реаговао на одлуку Скупштине Србије да седницу о безбедности хране и млека одложи за крај марта, иако је ЛДП још 25. фебруара иницирао њено одржавање.

То што се владајућа већина оглушила на захтев ЛДП, мада је заседање парламента на захтев ове странке било предвиђено за данас, 5. март, Јовановић сматра доказом да власт у Србији функционише на принципима страха, манипулације и унутарпартијских ратова. Он истиче да је „ред кичма Европе“, у коју Србија никада неће стићи ако промени правилник о млеку и тако насамари грађане, исто као што промени буџет и предвиди мањи дефицит, а онда већ у фебруару постане јасно да је све то велика лаж и да пара нема.

„Ми смо хтели да заједно радимо на сређивању хаоса који постоји у законима, уредбама и правилницима о безбедности хране, а председник парламента је поступио као партијски војник и ЛДП-у и Србији поручио да ће Скупштина о ургентном питању разговарати за месец дана“, каже Јовановић за Данас, упозоравајући да ће „сви побећи из земље и од земље која се тако игра здрављем својих грађана, институцијама, поверењем које је кључни састојак сваког уређеног поретка“.

Борислав Стефановић, шеф посланичке групе ДС, каже за Данас да његова странка такође инсистира на хитном одржавању седнице парламента, али да му се сада чини да власт пролонгирањем расправе заправо покушава да заташка тему затрованог млека и потпуно обесмисли ту седницу. Он признаје да, према скупштинском Пословнику, власт може седницу да закаже у року од месец дана, али да је то крајње неозбиљно у ситуацији када су грађани узнемирени због неисправности млека.

„То што први потпредседник Владе Александар Вучић одлучује о свему представља озбиљно нарушавање институција ове државе. О министру пољопривреде Горану Кнежевићу и његовој одговорности треба да одлучују премијер и надлежни органи који се баве питањима јавног здравља, а не његов страначки шеф. Вучић је постао арбитар у сваком друштвеном питању у Србији, а то је пут у самовољу и увод у неке опасне ствари из прошлости, што ће ДС покушати да онемогући. Као што грађани сада подржавају Вучића, ускоро ће га кривити за сваки проблем који имају у животу.

Чини ми се да први потпредседник Владе прави велику грешку што на себе преузима да о свему одлучује“, оцењује Борислав Стефановић.

Потпуно другачије гледају на ствари у Српској напредној странци. Они негирају да је седница Народне скупштине уопште одложена за крај марта и понављају да ће се у четвртак знати тачан термин одржавања расправе о безбедности хране.

„Мени је жао што Чедомиру Јовановићу не одговара суштинска борба против корупције која није селективна, али се СНС не руководи Јовановићевом логиком и оним што њему одговара, нити аферама које режира ДС. Напредњаци ће увек прихватити да се разговара и да грађани имају праву информацију“, наводи за Данас Зоран Бабић, заменик шефа посланичке групе СНС.

Бабић каже да се на јучерашњој седници колегијума парламента није расправљало о термину одржавања седнице, на којој инсистира ЛДП, али да ни представник ЛДП Ненад Милић „није инсистирао да се седница одржи за дан-два, већ је само узгред споменуо захтев те партије и сагласио се да се о томе разговара у четвртак са председником парламента“.

Зоран Бабић каже да СНС не бежи ни од једне теме и да је за то да се сви резултати релевантних лабораторија о млеку презентују, али и да се „казне сви који су узбуњивали јавност износећи паушалне информације“.

(Данас)