Прочитај ми чланак

Ц.Г: Отварање НАТО Инфо центра у сјенци перформанса мреже „Не у рат – Не у НАТО” (видео)

0

Вечерашње отварање Инфо центра о евро-атлантским интеграцијама на Римском тргу у Подгорици остало је у сјенци перформанса мреже невладиних организација „Не у рат – Не у НАТО“.

Читав ток свечаности, коју је организовао Центар за демократску транзицију (ЦДТ) пратили су звуци сирена за ратну опасност, детонација бомби, рафалне паљбе и тонски емитована порука – „Ово је НАТО, ово сте већ чули“.

Активисти ИН4С-а и мреже Не у рат – Не у НАТО“ на пословној згради у којој се налазе просторије портала ИН4С, преко пута новоотворене канцеларије Инфо центра о евро-атлантским интеграцијама, истакли су транспаренте „Наша дјеца убице туђе дјеце!?“, „Опет рат за мир“…

Пажњу присутних на отварању НАТО Инфо центра привукло је и петнаестоминутно настојање Мирјане Куљак, професорице Економског факултета и бивше функционерке Либералног савеза, да јајима и парадајзом, (специјално прибављеним за ову прилику) гађа говорнике на церемонији. У тој намјери, више пута, професорицу Куљак зауставило је полицијско обезбјеђење.

Високе званице међу којима су били и Игор Лукшић, америчка амбасадорка Су Кеј Браун, директор „АЛФА центра“ Александар-Шиме Дедовић начелник генералштаба ВЦГ Драган Самарџић, директор АНБ-а Боро Вучинић, и помоћница генералног секретара НАТО за јавну дипломатију Колинда Грабар-Китаровић, дјеловали су затечено на перформанс који је почео у исто вријеме кад и свечаност поводом отварања центра који ће промовисати улазак Црне Горе у сјеверноатлантски војни савез.

 

Mинистарка одбране: „Знам све о вама, не треба ми флајер”
Предсједник мреже „Не у рат-Не у НАТО“ и уредник портала ИН4С Гојко Раичевић, током обиласка просторија НАТО Инфо центра, уручио је црногорском премијеру Лукшићу флајер са поруком „Не у рат- Не у НАТО“, док је министарка одбране Милица Пејановић-Ђуришић одбила да прими исти флајер , уз осмјех саопштивши: „знам ја све о вама, редовно читам ваш портал, нема потребе“.

За разлику од министарке одбране, представница НАТО-а Грабар-Китановић инсистирала је да добије флајер мреже „Не у рат- Не у НАТО“, уз који јој је уручена и мајица са симболима мреже.

 
Говорници на свечаности (Лукшић, Грабар-Китаровић и други) практично се нису ни чули, а пажња свих присутних била је усмјерена према активистима мреже „Не у рат – Не у НАТО“, који су веома оригинално демонстрирали шта су „бенефити“ евентуалног учлањења Црне Горе у НАТО.

 

 

(ИН4С)