Прочитај ми чланак

БУРНО У СКУПШТИНИ: Претвара ли се ЦГ у полигон за деловање НАТО ка Русији и Србији

0

Према речима посланика Демократског фронта Милуна Зоговића, стратегија коју Влада предлаже је најбоља потврда посрнућа и срљања званичне Црне Горе

Начелник Генералштаба војске Црне Горе Драгутин Дакић казао је да је Црна Гора испунила све задатке у току НАТО интеграционог процеса, те да је све спремно да се већ у јулу прогласи њена потпуна интегрисаност.

Истовремено, у Скупштини Црне Горе расправљало се о Предлогу стратегије одбране Црне Горе, у коме се наводи да је опасност од војне претње у Црној Гори знатно смањена захваљујући чланству у том савезу, а који је део опозиције категорисао као план „да се територија Црне Горе претвори у полигон за даља дејства НАТО према Србији и Русији“.

Према речима посланика Демократског фронта Милуна Зоговића, стратегија коју Влада предлаже је најбоља потврда посрнућа и срљања званичне Црне Горе.

– Ова димна завеса има за циљ да прикрије и релативизује удружени злочиначки подухват Тиране, Приштине и званичне Подгорице, усмерен против православног народа, рачунајући на пресудну подршку НАТО – изјавио је Зоговић.

Његов партијски колега Јован Вучуровић тврди да „марионетска власт прима налоге из НАТО, те да тако ни овај документ није стратегија одбране, већ нешто што је написано у некој од канцеларија у Бриселу и наређено да га Влада Црне Горе усвоји и спроводи“.

Како је додао, Стратегија одбране служи да се замаскира реалност у Црној Гори и да се створи слика да се без НАТО не може ништа ни у региону, ни у свету.

Са друге стране, у владајућој партији сматрају да се усвајањем стратегије стварају услови за даљи развој система одбране и реализује још један важан корак ка пуном усклађивању целокупног стратешко-нормативног оквира у овој области, започетој након што је Црна Гора постала пуноправна чланица НАТО.

Министар одбране Предраг Бошковић је, образлажући документ, казао да он представља ревизију стратегије из 2008. године, те да је пријемом у НАТО Црна Гора преузела одређене одговорности. Како је навео, Предлог уважава актуелне и будуће одбрамбене потребе Црне Горе и у документу се даје јасна визија заштите независности, суверености и државне територије Црне Горе.

Бошковић је подсетио да је Закон о ВЦГ донет 2017, а да су разлози за његове измене усаглашавање са стратегијским документима у области безбедности и одбране. Изменама тог закона предвиђен је отказ сваком војнику који одбије да учествује у НАТО мисијама, као и новчане казне до 1.500 евра за оне који се не одазову позиву за службу у резервном саставу војске.

ТРАЖЕ 80 ВОЈНИКА

Министарство одбране расписало је оглас за пријем 80 војника по уговору, у трајању од године, са могућношћу продужења уговора на период од три године.