Прочитај ми чланак

БУРНО Скупштина: Тражи се Вучићево саслушање због рушање у Савамали, Ристичевић…

0

Посланици у Скупштини Србије наставиће данас редовно пролећно заседање. На дневном реду између осталог биће Предлог закона о електронским комуникацијама, о безбедности и здравља на раду, али и давању гаранције за кредите Србијагаса. Претходна седница протекла је бурно, уз низ увреда између власти и опозиције и на којој је изабран нови-стари Заштитник грађана.

14:01

Проглашена пауза у трајању од сат времена

Након дебате министара и посланика власти и опозиције, председавајућа Сандра Божић одредила је паузу у трајању од сат времена.

12:36

Ристичевић: За време власти ДС није било јабука, све су појели жути црви

Посланик СНС Маријан Ристичевић рекао је да за време власти ДС није било јабука, те да су све појели жути црви.

„Мислио сам да говорим о пољопривреди, али након наступа појединих опозиционих посланика сам се предомислио. Даме и господо народни посланици, овде је говорио човек који је променио пет странака, пребивалиште, име, само пол што није променио. Говорио је о јабукама, а у њихово време није било јабука, све су појели жути црви. Говорио је о платама, повредама на раду, па ћу да покажем како су живели радници у њихово време. Сетимо се за какву ниску цену је продат НИС у његово време, када је он био преговарач. Замислите да тако неко ко је дао све резерве нафте и гаса, ко није обезбедио Јужни ток, он хоће да им уведе санкције Русији, иако су му ваљали као нико у животу. Он није био борац за слободу и демократију, а био је син Слобиног нафташа. То га је ваљда квалификовала да направи тај посао са Русима“, истакао је Ристичевић.

11:30

Борко Стефановић: Радници нам умиру на производним тракама, Телеком постао складиште за страначке кадрове

Посланик ССП Борко Стефановић рекао је да су услови за раднике скандалозни, а да се све ради зарад профита.

„Када је реч о Закону о безбедности на раду, суштински не видимо да третира оно што је један од горућих проблем у домену рада. По нама Закон о раду је катастрофалан, зато смо предложили нови закон. Радници нам умиру на производним тракама, жене немају основну заштиту на раду, то се дешава пуних 11 година. Неко то правда профитом, законима тржишта, а то су наши грађани. За реално недовољне плате испаштају, без минималних испуњених услова и без грејања. Немају права да формирају синдикат, без тога да им се плати прековремени рад. То је наша реалност, што се све прикрива профитом“, рекао је Стефановић.

Он је упутио и питање министру информисања Михаилу Јовановићу око Телекома и његовог пословања.

„Жао ми је што министар Јовановић није присутан, који је раније наступао као министар Телекома. Имали смо компанијског министра ан делу, говорио је о интересу једне компаније. Говорио је као заступник, извршни директор и није одговорио на ствари о којима непрекидно питамо. То је наш новац, где су грађани власници те компаније. То је била највреднија компанија пре вашег доласка на власт, а сада је презадужена и у дубиози, складиште за страначке кадрове и извор неслућеног новца за пакете њихове. Људи то је новац грађана Србије, дужни сте нам да кажете по ком основу се нешто издваја, зашто Телеком купује ситне провајдере за четири или пет пута већи новац од реалне тржишне цене. По ком основу онемогућава емитовања других канале јер они нису угодни за власт, по ком основу се то све ради“, нагласио је Стефановић и додао:

„Премијер лига је плаћена 600 милиона евра, два моста нова смо могли да урадимо за то. Да не говоримо о болницама, све нам пропада. Ви као представници грађана Србије уместо да дођете са јасним подацима, зашто је и колико је нешто плаћено, због чега се изливају стотине милиона евра на бесмислене пројекте и инвестиције, ви то не радите. Шта ће нама 20 нових канала које нико не гледа. То је питање за министра Јовановића, али и компанију чији је он заступник“, рекао је Стефановић.

10:46

Миливојевић: Вучић коначно признао да је одговаран за рушење у Савамали

Посланик Демократске странке (ДС) Срђан Миливојевић рекао је да Александар Вучић коначно признао да је одговаран за рушење у Савамали.

„Јуче је председник СНС Александар Вучић после 7 година ћутања коначно признао да је лично он наредио рушење објеката у Херцеговачког улици. После експлицитног признања Вељка Беливука да је заједно са Звонком Веселиновићем учествовао у рушењу у Савамали, сада имамо комплетну слику. Он је 9. фебруара 2022. године рекао да су он и Звонко Веселиновић послали момке да руше у Савамали. Веселиновић је широј јавности познат по томе што се доводи у везу са убиством Оливера Ивановића и на то убиство не указујем ја, већ га у то укључују и представници неких других држава и међународних организација. И он и Милан Радоичић се налази на црној листи САД“, рекао је Миливојевић.

10:10

Почело заседање, утврђено да има кворума

Председавајућа Сандра Божић утврдила је постоји кворум за рад, чиме је данашње заседање почело.

10:03

Одбор за спољне послове није изгласао резолуцију о увођењу санкција Русији

Одбора за спољне послове Скупштине Србије је на данашњој седници расправљао о Предлогу резолуције о увођењу санкција Русији који је поднео председник тог одбора и посланик ССП Борко Стефановић. Од 15 чланова Одбора није гласало 12 посланика, док је један био против, а двоје су гласали за ову резолуцију.

Стефановић је на седници рекао да је ЕУ наш стратешки циљ, који је дефинисан и вољом грађана и законским и уставним оквирима. Он је навео да је већина грађана против узвођења санкција, али да већина грађана можда не зна и у каквој ситуацији је у Србији.

„Постоји валидна претња да Србија плаћа изузетно високу цену јер се још није прикључила свим државама у Европи, са два изузетка. Ми смо једина земља кандидат ЕУ који то није учинио. Скупштина треба да расправља о овој теми и изнесе аргументе и за и против“, рекао је Стефановић.

10:01

„Олошу, бедниче, пијаницо“: Увреде обележиле претходну седницу

Претходна седница Скупштине прошла је веома бурно, будући да су посланици власти и опозиције током целог заседања упућивали увреде једни другима.

Доминирао је народни посланик и шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов.