Прочитај ми чланак

Бура у Скупштини: Ћута, Срђан Миливојевић и Мариника траже седницу о Косову

0

Део опозиције који организује протесте "Србија против насиља" затражио је одржавање седнице Скупштине Србије после оружаног сукоба у Бањској на северу Косова, и формирање Анкетног одбора који би утврдио чињенице о том догађају.

„После 24. септембра наступиле су нове околности и ми као одговорни људи не можемо да их не уважавамо и да се понашамо као режим Александра Вучића. Александар Вучић покушава да ове догађаје прекрије димном завесом, али ми као одговорни људи морамо да реагујемо“, поручио је народни посланик ДС-а Срђан Миливојевић на конференцији за медије у Дому Народне скупштине.

Стога део опозиције који организује протесте „Србија против насиља“ захтева да се одмах одржи седница парламента са две тачке дневног реда.

„Прва је извештај председника Републике о безбедносној ситауцији, с посебним освртом на догађај од 24. септембра и друга је формирање Анкетног одбора о утврђивању чињеница о догађајима на северу Косова, и посебно да се расветли улога Милана Радоичића у њима“, објаснио је Миливојевић.

Козма: Вучић одговоран и ако није знао

Роберт Козма из Зелено-левог клуба каже да је Вучић одговоран ако је знао да ће се десити ескалација насиља.

„Али је одговоран и ако није знао, јер се окружио криминалцима. Он је одговоран јер као последицу имамо ситуацију да сада имамо претње санкцијама, да имамо несигурност за Србе са севера Косова, убиство младих људи који су мислили да се оружјем опет нешто може решити“, рекао је Козма.

Према његовим речима, политика Александар Вучића доживела је крах. „Те захтевамо да се о тој његовој одговорности расправља у Скупштини“, додао је.

Тепић: Одакле онолико наоружање?

Потпредседница Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић изјавила је да „грађани треба да знају одакле онолика количина оружја у Бањској“.

„Познаваоци закона знају и кажу да је то наоружање могло бити обезбеђено искључиво из војних и полицијских складишта. Наменска индустрија Србије која производи наоружање, не може било коме да га прода, већ искључиво војсци или полицији. Трећа опција је извоз, али за то постоје друге дозволе. Тако да је оваква врста озбиљног наоружања могла се обезбеди искључиво из војних или полицијских складишта“, казала је Тепић.

Додала је да опозиција тражи одговоре.

„Ко је за то знао, ко је учествовао, желимо одговоре, јер другачије би значило да свако од нас може да оде у наменску индустрију, купи камионе и каже ‘све је ок’“, навела је Тепић.

Јовановић: Да седнемо за исти сто

Одговарајући на питање зашто се нису ускладили са захтевима Скупштини са представницима десне опозиције, Александар Јовановић Ћута каже да је „свима у интересу да Вучић дође на седницу и сноси одговорност“.

„Ову ситуацију морамо да превазиђемо, да седнемо за исти сто, свима је у интресу да Вучић дође и сноси одговорност за то. Разговарамо са колегама с десне стране, имамо исти циљ – да изведемо Вучића пред посланике, да видимо шта се доле десило. Заједнички интерес нам је да мењамо ову власт а не ко је лево, ко је десно“, рекао је Јовановић.

Подсетимо, прошлог викенда је дошло до оружаног сукоба групе Срба, предвођене доскорашњим потпредседником Српске листе Миланом Радоичићем, и тзв. косовске полиције у селу Бањска на северу Косова.

Том приликом убијени су један косовски полицајац и тројица Срба.

Радоичић је у писаној изјави коју је јавности прочитао његов адвокат, преузео одговорност за сукоб у Бањској, тврдећи да власти у Београду немају никакве везе с тим.