Прочитај ми чланак

БУЏЕТ Војводине финансира кафиће и ресторане у власништву политичара

0

На покрајинском јавном конкурсу за доделу бесповратних средстава за пројекте од значаја за развој туристичког потенцијала у овој години, 1,9 милиона динара добила је и компанија која је 50 одсто у власништву жене председника општине Бачка Паланка Бранислава Шушнице.

Фирма „Маконагро“ која управља бачкопаланачком чардом „Флорида“, добила је 30. марта на овом конкурсу бесповратна средства међу више од 140 привредних субјеката у Војводини. Укупно је подељено 314 милиона динара, преноси Данас.

Овај угоститељски објекат је постао познат након несрећних дешавања у Бачкој Паланци када су због удара струје због каблова који су висили до земље, погинули дечак и његов деда. Службе нису успеле да склоне ове каблове ни две недеље након олује, док су грађани Бачке Паланке тврдили да је пут кроз шуму до овог ризорта раскрчен у рекордном року.

На првим протестима грађана појавиле су се и пароле, „Идемо на Флориду, тамо је сигурно“.

Шушница је тада за медије рекао, што су из „Флориде“ и потврдили, да ниједно од јавних предузећа није било ангажовано на раскрчивању пута и овог угоститељског комплекса у власништву његове жене, него су то радили пољопривредници који су за то били плаћени.

Иначе, на овом конкурсу, 11,1 милион динара опредељено је за унапређење, како кажу Паланчани, кафанског провода у њиховом насељу.

Осталих туристичких садржаја и разноврсније туристичке понуде, осим ове, у једној пограничној општини, на обали Дунава и на обронцима Фрушке горе, како додају, нема.

Драган Петровић, један од учесника протеста у Бачкој Паланци, каже да држава, односно Покрајина у овом случају, уместо да помаже грађанима дели бесповратна средства за три ресторана и два кафића.

– Што се тиче „Флориде“ то је била чарда коју су они претворили у ризорт. Људи који су добили паре на том конкурсу су већином повезани са Српском напредном странком. Али зато новаца да санирају штете након олуја немају. И даље око 70 кућа у Младеновцу је без црепа. За који дан се организује и хуманитарни концерт за помоћ једној породици из Челарева која је остала без куће. Комисија је изашла, штету су пописали, народу је обећана поправка и сада се нико не појављује – каже Петровић.

Додаје да овакве вести прострује кроз народ, али да је у мањим местима неинформисаност грађана много већа, а власт се труди да тако и остане.

– Број људи који прати независне медије је минималан. Наш кабловски оператер је имао Н1 у понуди али када су га преузела компанија блиска власти, одмах су овај канал избацили из понуде. Ми сваког петка протестујемо до испуњења наших захтева, пре свега смене руководства општине. Они су на наше протесте одговорили лепљењем плаката на којима је писало „жути олош“, „фашисти“ и „лоповска банда“, али мислим да је то имало само контраефекат, па пола њихових садашњих функционера је прелетело из ДС у СНС. Ове друге увреде су ужасне – рекао је Петровић.

Следећи протест у Бачкој Паланци је заказан за петак од 19 часова.