Прочитај ми чланак

Брутални рат са „олошем“

0

Српски олимпијци вратили су се из Рија са осам медаља, али је и тај успех био повод нових подела и свађа у које се жестоким квалификацијама укључио и председник Владе Србије Александар Вучић.

vucic-1

Не желим да одговарам разном олошу, који је у стању да вређа олимпијце зато што им се не свиђа њихов став по одређеним питањима. Тој врсти олоша никад нећу да одговарам, али хоћу да уђем у озбиљну дебату о финансирању спорта – поручио је Вучић на ванредној конференцији за медије.

Иако је ново обраћање јавности сазвао да би одговорио на критике да држава системски не улаже у спорт, Вучић се представио као заштитник српских олимпијаца који су, наводно, добили бројне критике од „олоша“.

Повишеним гласом, неретко усплахирено, премијер је реч „олош“ употребио више пута, истовремено тврдећи да никог не вређа. Ко је олош није именовао, али је у једном моменту објаснио да је „олошима, бедницима и јадницима назвао све оне који су брутално вређали Ивану Шпановић, Давора Штефанека и Андрију Прлаиновића“.

За неког ко није имао знање о томе шта је претходило емотивном и, по многим оценама, неприличном обраћању председника Владе, Вучићеве квалификације звучале су неповезано.

Све је, заправо, кренуло од изјаве прослављеног ватерполисте Андрије Прлаиновића непосредно након тријумфа над хрватском репрезентацијом и освајањем олимпијског злата. У тој слављеничкој атмосфери, док се Прлаиновићу купаћи још није честито ни осушио, извештач РТС-а га је упитао како коментарише успех репрезентације која је у последње четири године освојила све што се могло освојити, док нам се клупски ватерполо гласи. Ватерполиста је констатовао да није тренутак да сада прича о томе, али је ипак одговорио.

– Ових осам или девет медаља овде (на ОИ у Рију) нису резултат програмског улагања у спорт, нису производ системског улагања. Знамо да у Србији практично више нема професионалних ватерполо клубова, сви су пред стечајем… Знате све добро, шта је потребно спорту, не морамо ми спортисти да се замерамо политичарима, министрима и врху државе. Ви (медији) добро знате шта је потребно спорту – рекао је златни ватерполиста, вероватно и не сањајући какву ће лавину покренути, све до љутитог премијера који му се на поменутој конференцији и обратио.

Највеће награде у региону

Вучић се похвалио да од када је он премијер све награде спортистима за освојена одличја се исплаћују у року од седам дана и да су највеће у региону. Најавио је да ће олимпијцима премије бити исплаћене већ у петак, и то у укупном износу од око три милиона евра. Критичари, међутим, указују на то да су то награде након оствареног успеха, али да недостаје претходно системско улагање које би мотивисало спортисте да не напуштају домаће клубове и одлазе у иностранство.

– Свака част, Андрија, капа доле, ти си геније, један од најбољих спортиста свих времена, не морам у свему с тобом да се слажем, али ћу то на цивилизован начин да изнесем. Свако ко је Андрији Прлаиновићу рекао ‘злато у блато’ је олош елита – поручио је Вучић, одговарајући на критике да је својим изјавама увредио управо овог ватерполисту.

Заратио и са РТС-ом

Извештача РТС-а са ветерполо утакмица Вучић није именовао, али је из његовог оштрог директног помињања било јасно да мисли на новинара Горана Степића који се усудио да постави питање Прлаиновићу.

– Што се ниси одрекао високих дневница, па да уложимо за базене. Потрпао си паре за одлазак у Бразил у своје џепове, а ниси се одрекао за базене, који тврдиш да недостају – рекао је Вучић.
Он је поновио да неће да гостује на Јавном сервису, али да ће Влада да инсистира на томе како РТС троши паре.

После више од једног сата овакве реторике, остало је питање са ким је премијер у рату?

– Најгоре је то што председник Владе себи дозвољава да користи јако тешке речи, и то ради често, показујући нервозу. Све у свему, врло је рђава ствар када председник Владе из дана у дана сазива конференције за штампу, свађа се са замишљеним противницима и са самим собом. Ту није лако разлучити на кога он све мисли. У принципу ради се о врло лошој појави. Најчешће се то односи на његове политичке противнике и на новинаре. Нажалост, ми смо се већ навикли на такве наступе – коментарише за „Вести“ социолог Јово Бакић.

Како се заштитити од политике

Златни рвач Давор Штефанек и бронзана скакачица удаљ Ивана Шпановић су у одвојеним изјавама и на питање новинара истакли подршку државе њиховим спортским дисциплинама и савезима, што је оне који су критиковали државу изнервирало.

„Нису спортисти амебе, да немају своје критичко мишљење. Она се вара ако мисли да њена изјава није пар ескеланс политичка“, коментарисао је драматург Ненад Прокић изјаву атлетичарке да се „штити од политике“.

Иако је избегавао да именује „олош“, у једном моменту премијер је у том контексту поменуо лидера опозиционог ДС-а Бојана Пајтић.

„Не постоји земља на свету у којој премијер политичке противнике назива олошем. То је могуће само под режимом Александра Вучића. После овог преса сам схватио да ме АВ неће прогласити олошем само ако му честитам што је освојио оне медаље у Рију. Ево, честитам мајсторе!“, одговорио је Пајтић на Твитеру.

Ко је ђубре, а ко има љубавника?

Вучић је више пута поновио да су олош они који су говорили Штефанеку да је „ђубре који треба да баци злато у блато“ и они који причају чија је љубавница Ивана Шпановић. Али и упорном претрагом по друштвеним мрежама и порталима није било могуће наћи такве квалификације, па се поставља питање где је то премијер прочитао и од кога то двоје сјајних спортиста премијер брани.

„Значи нека будала, Пера Перић, направи Твитер профил, напише да је Шпановићева нечија љубавница и онда Вучић о томе прича сат времена на конференцији“, прокоментарисао је један твитераш.