Прочитај ми чланак

БРНАБИЋ: Србија разматра покретање арбитраже јер Приштина крши ЦЕФТА споразум

0

Србија разматра покретање арбитраже због тога што је власт у Приштини прекршила ЦЕФТА споразум о слободној трговини у региону увођењем такси на робу из Србије, казала је премијерка Ана Брнабић.

„То је једини начин да се у овом тренутку заштите интереси Србије и да сви они који су потписали споразум сносе последице у складу са уговором који су потписали“, казала је она новинарима на другом Дигиталном самиту у Београду.

Она је навела да је Србија раније молила Секретаријат ЦЕФТА да реагује на одлуку Приштине, уведену новембра прошле године, али да се то није десило на начин на који се надала да ће се разрешити ситуација, јер није одржан ни један састанак, а први регуларни састанак који је био у Приштини напустиле су делегације Приштине и Албаније.

Премијерка је подсетила да су и Брисел и поједине земље ЕУ, као и САД, али и УНМИК, више пута гласно рекли да је одлука Приштине кршење споразума ЦЕФТА, али и Споразума о стабилизацији и придруживању који је Приштина потписала са ЕУ.

ЦЕФТА је, како је истакла, кровни споразум за економско-трговинску сарадњу у региону и оценила да је одлука Приштине лош сигнал за даљу регионалну сарадњу, „због чега је и Србији данас било тешко да одобри потисивање споразума о смањењу ромингу на Западном Балкану јер није сигурна да се ни тај споразум неће кршити“.

„Не постоји дуги начин него да сарадјујемо и не постоји ни једна територија у региону која ће бити стабилна ако цео регион није стабилан“, поручила је Брнабић.

Она је истакла да ће Србија уложити колико год треба времена, енергије и политичког капитала да би имала стабилан, предвидив, просперитетан и безбедан регион.

Поновила да је да Београд преговоре са Приштином о нормализацији односа неће наставити док Приштина не укине таксу на робу из Србије.

Брнабић је подсетила да је дијалог са Приштином настављан у претходним периодима и под најтежим околностима, упркос томе што се ближи шеста година од када Приштина није испунила договорено и није формирала Заједницу српских општина.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!