Прочитај ми чланак

БРНАБИЋ: Рио Тинто није отишао јер поседује „значајну количину земље“ у Србији!

0

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да компанија "Рио Тинто" није отишла из Србије јер поседује "значајну количину земље".

„Ви не можете тим људима (компанији) да одузмете ту земљу. Ако то урадите, ви сте кренули у национализацију. Ако кренете у национализацију, онда у овој земљи нема никакве правне сигурности како за инвеститоре, тако и за правна лица“, рекла је Брнабић за телевизију Пинк.

Изразила је наду да ни наредна влада неће покушати да уради нешто слично.

Према њеним речима, мештани у том делу Србије добровољно су продали земљу „Рио Тинту“.

„Ниједан милиметар земље коју поседује Рио Тинто није резултат експропријације. Они су понудили неки новац, ти људи су то продали. Ви не можете ту земљу да одузмете“, казала је она.

Навела је да је „Рио Тинто“ дошао у Србију нешто пре 2004. године, када су, како тврди, закони о рударству измењени тако да када неко има истражна права, аутоматски добија и експлоатациона права.

„На основу тога, ‘Рио Тинто’ данас може да тужи Србију“, додала је Брнабић.

Председник Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић оценио је да, што се тиче уговора са компанијом „Рио Тинто“, постоје две опције – или да се раскине, уколико већ није раскинут, или да се обнови.

Навео је да би, у случају међународних арбитража у случају раскида уговора, то био трошак од „бар пола милијарде за државу“.

„Други аспект је овај да се створи снажан покретач раста, или снажан допринос расту – ланац од рударења до производње електричних аутомобила, где имамо индустрије које планирају да производе електричне аутомобиле. То су заиста невероватни финансијски ефекти“, казао је Ковачевић.

Брнабић се надовезала и навела да уговор „као такав“ не постоји, већ да фирма има дозволу за истраживање, коју не може да добије нико други, уколико „Рио Тинто“ сам не одустане од ње“.

„Држава не може то да да некоме другом. Ми немамо уговор, али та дозвола има снагу. Ви када сте дали прву истражну дозволу те 2004. године и након тога променили закон 2006. године, продужавали истражна права до 2012. године, бивша власт је државу само гурала у то“, навела је премијерка.