Прочитај ми чланак

Брнабић назвала Ћуту коњем, он јој одговорио да ће ићи у ријалити „Падинска скела“

0

Председница Владе Србије Ана Брнабић објавила је "ауторски текст" на сајту Владе Србије у ком је извређала политичке противнике. На њено писање реаговао је Александар Јовановић Ћута, посланик "Заједно" и члан Еколошког устанка, наводећи да не постоје разлике између Задруге, Пинка и сајта Владе Србије.

На сајту Владе Србије објављен је ауторски текст премијерке Ане Брнабић који обилује оптужбама и увредама на рачун народног посланика из редова странке “Заједно” Александра Јовановића Ћуте, којем се обраћа надимком и директора кампање тима “Крени-Промени” Сава Манојловић, а све поводом расправе о ископавању литијума и рударењу генерално која се данима води између ње и Манојловића, пренео је Данас.

На њен текст реаговао је поменути Александар Јовановић Ћута, председник „Еколошког устанака“. Он је рекао да ће се потрудити да Брнабић заврши у „ријалитију Сремска Митровица, Забела или Падинска скела“ због „злочина према сопственом народу“.

„Потрудићу се ако се ја икада ишта будем питао да припадници ове власти своје животе наставе у ријалитијима у затворима Сремска Митровица, Забела или Падинска скела. Тамо ће дуго да уживају у ријалитијима. То што ради Ана Брнабић и онај њен шеф, Бог у карираном сакоу је злочин против сопственог народа. За десет година њихове власти у Србији је пола милиона људи људи више умрло него што се родило, а других пола милиона је побегло главом без обзира од њиховог економског тигра, летећих аутомобила и свих БДП-ова и највећег раста у Европи“, оштар је копредседник странке „Заједно“.

Сматра да је борба против такве политике дужност читавог друштва, а не само политичара.

„Ана Брнабић је несретан сплет околности и она само у овој Колумбији од државе може да буде премијерка. Лако јој је да из Јованкине виле сиротињи прича о летећим аутомобилима и светлој будућности. Довешћу јој кориснике народних кухиња испред Јованкине виле. То сам јој обећао и то ћу испунити у септембру. Нека види сиротиња зашто леба нема да једе, да је тако да би Ана Брнабић и сви они који су „заболи“ на Дедиње могли да живе као бубрези у лоју“, поручује посланик, а преноси Данас.

Шта је Брнабић хтела?

Брнабић у тексту Зелено-леви фронт, некадашњи покрет Не давимо Београд, назива „паткарима“, али главна тема текста је Манојловић.

Она се осврће на Манојловићеву изјаву да “копање литијума у насељу и вађење нафте у мору није исто”, те с тим увези поручује да активиста “Крени-Промени” не зна, како сматра, ништа о животној средини, иако се за њену заштиту залаже.

„Копање литијума у насељу и вађење нафте у мору није исто“, каже Саво „крени-окрени“ Манојловић. Не зна Саво, наш врли стручњак за животну средину, баш ништа. Не зна како је Норвешка искористила своје црно злато да направи најјачи пензиони фонд на свету, не зна ни да поента није у рудној ренти, већ у томе да читав ланац производње доведете у земљу на основу вредне сировине коју имате. Не зна, нажалост, ни да је вађење нафте на отвореном мору далеко најризичнији подухват по животну средину јер може да уништи екосистеме на огромним скалама јер нема контроле ако дође до било какве хаварије”, пише премијерка.

Поред тога што не зна шта је урадила Норвешка, Манојловић је, сматра председница Владе, “жаба која се угледа на коња Ћуту”.

“Поред тога што не зна шта је, и како, урадила Норвешка и да је у реду бити жаба која се на таквог коња угледа (као што је он жаба која се угледала на коња Ћуту, јер је баш Ћута био први који је, као пропали инвеститор у мале хидроелектране, патентирао узимање новца од странаца да забрани мале хидроелектране у Србији, па је онда то применио и врли Саво јер ни њему није мрзак хлеб без мотике, а странци заиста желе да плате разне „еколошке“ пројекте у Србији, а посебно када исти директно успоравају развој Србије), не зна, Саво, ни да, на пример, Северна Каролина, у САД, почиње рударење литијума на само неких 45км од града Шарлот који има неких милион становника. Тако да – да, неке земље рударе литијум у непосредној близини „насељеног“ места од неких милион људи, неке извлаче своју нафту на отвореном мору, и те земље користе све своје ресурсе да напредују и даље се развијају иако су већ међу најразвијенијим земљама света. И – да, те земље воде рачуна о животној средини, јер да не воде (а Саво, нажалост, ни то не зна) нико не би куповао њихове производе из тих материјала, јер сви данас теже одрживости, па постоји и тај контролни механизам”, стоји на владином сајту.

Премијерка се и пита зашто би Манојловић то знао када, како каже, не добија средства од Рокфелера и других зато што нешто зна или да би знање по Србији ширио, већ, како додаје, као и Ћута добија стедства да би Србији постала енергетски роб и тиме изгубила самосталност и сувереност -”јер енергетска безбедност је у данашњем свету питање националне безбедности”.

“А када имате људе попут Саве и Ћуте, финансиране из иностранства, да у Србији воде крсташки рат против хидроелектрана, термоелектрана, ветропаркова, соларних паркова, литијума (који једна Америка рудари у непосредној близини града од милион становника – и то као отворен рудник, за разлику од Јадра који је требало да буде „затворен“ рудник, где би, дакле, пољопривредна активност могла да се настави), онда вам је јасно да је једина идеја да будемо енергетски робови, зависни од других за струју, батерије, возила, а самим тим и земља без икакве индустрије.

Зато понављам, да су страни фондови који финансирају Саву, „крени-окрени“, Ћуту, патку и сличне, желели добро Србији, или да хоће здраву животну средину, они би свима њима прво платили студијска путовања у Норвешку и/или САД да нешто науче, па да нам кажу како то овде да применимо. Уместо тога, они су платили да Саво, Ћута, патке и роштиљџије (испред Председништва) остану игнорантни, али да буду што гласнији. Рокфелер (и други) су платили мегафон који буком може да узбуни и успори Србију, а не знање или бригу о животној средини”, каже он.

Премијерка Србије поручује да Саво “не зна баш ништа, баш ни о чему”, те да тако не зна ни о томе да се, како каже, по подацима “Виенна Институте фор Интернатионал Ецономиц Студиес” у периоду 2015. до 2019. у Србији вратило 90.000 више високообразованих него што ју је напустило.

“Не зна, Саво, баш ништа, баш ни о чему. Понавља да најобразованији беже из земље. Не зна, Саво, да се у периоду 2015. до 2019. у Србију вратило 90.000 више високообразованих него што ју је напустило (извор: Виенна Институте фор Интернатионал Ецономиц Студиес). Не зна, на пример, да се само у наш Институт за развој вештачке интелигенције , који смо формирали 2021. године, вратило 14 наших људи из дијаспоре, од којих су неки и по више деценија живели у иностранству и радили за компаније каква је НВИДИА, а да сада тамо раде и двоје странаца. Не зна, Саво, а није ни да га занима, да у Србији тренутно ради око 80.000 странаца и да се сваког месеца за радну дозволу у Србији пријави између 3.000 и 4.000 људи, а за боравишну између 6.000 и 7.000 људи.

На крају, једини доказ који нам Саво пружа за тврдњу да најобразованији беже из земље је, ваљда, да је он остао у земљи…

Нема везе, Саво – док странци плаћају за буку и незнање, за тебе и покрет „крени-окрени јагње испред Председништва“ зиме нема“, наводи председница Владе у ауторском тексту.