Прочитај ми чланак

ЕУ УЛТИМАТУМ: Срби, схватите, нисте више несврстани и одлучите – или сте за Русе или за ЕУ

0

vucic sns

Брисел: Од свих држава кандидата за ЕУ, па тако и Србије, очекујемо да се сврстају на нашу страну.

Због кризе у Украјини и ескалације сукоба у односима између Запада и Русије, у неугодној ситуацији се нашла Србија. Пре неколико недеља славила је почетак преговора о чланству у Европској унији, а на изборима су праг прешле само оне стране које се залажу за интеграцију у ЕУ. Сада се међутим од Србије, као и од других држава кандидата, захтијева да следи Европску унију и у спољној политици.

Као велики тест опредијељености Србије појавио се управо сукоб ЕУ с Русијом. Европска унија, како су нам рекли дипломати из разних држава чланица, поручила је Србији да од ње очекује да следи стајалиште ЕУ о кризи у Украјини и да се прикључи санкцијама које је увела Унија.

С друге стране, Русија такође врши притисак на Србију, а упоређење Крима с Косовом, на што се Русија позива, није добро одјекнула у Србији. Неки су то тумачили чак и као најаву да би Русија могла да призна Косово. Медији у Србији су чак писали да је Москва запријетила оштрим мјерама буде ли Србија подржала Запад.

У ЕУ кажу да су досад имали разумијевања за добре односе Србије и Русије и нису виели никакав проблем у томе.

“Већи нам је проблем био то што је Србија у УН-у сарађивала с Ираном и Либијом за време Гадафија и неким другим диктатурама, него односи с Русијом”, каже нам један дипломат ЕУ који подсјећа да је Србија, у вези с Косовом, успјела добити подршку у УН-у и у државама с Блиског истока.

Сада, међутим, кад односи ЕУ с Русијом нису добри, Београд неће дуго моћи играти игру “ми смо добри и с једном и с другом страном”.

– Ми нисмо покрет несврстаних, него смо Унија која дели исте вредности. Лако је бити добар и с Бриселом и с Москвом ако су међусобно у добрим односима. Сада се ствари драматично мењају у тим односима и од свих кандидата, значи и Србије, очекујемо да буде на нашој страни – каже један високи званичник ЕУ, додавши да “имамо и у ЕУ држава које су у одличним односима с Русијом, које имају већу трговинску размену с њом него Србија и пуно више новца у својим банкама из Русије”.

У ЕУ кажу да, засад, поруке Србији шаљу путем дипломатских контаката. Србија се извлачила на чињеницу да су били избори и да још није састављена влада.

Ипак је у ЕУ у овом тренутку приоритет, што се Србије тиче, наставак преговора о нормализацији односа с Косовом.

(Јутарњи лист)