Прочитај ми чланак

Бриселски другари: Николић амнестира Милово антисрпство

0

Председник Србије Томислав Николић поручио је вечерас, у разговору са црногорским премијером да су односи две земље прошли кроз најтежу фазу и да даље могу ићи само узлазном путањом, док је Мило Ђукановић истакао да оне треба да буду пример и дају подстрек развоју односа у региону.

Ђукановић је, у разговору са Николићем у Вили „Горица“ у Подгорици, поручио да Србија и Црна Гора треба да буду пример и дају подстрек развоју односа свим земљама у региону.

Он је изразио задовољство што се иницирају даљи импулси у напретку сарадње и односа Србије и Црне Горе, и поручио да је Николићева посета, као и све будуће, усмерена ка развоју односа двеју земаља.

Црногорски председник је истакао да простор за развој односа две земље постоји у сфери инфраструктуре, енергетике, економије, туризма…

Председник Николић је казао да су односи Србије и Црне Горе прошли кроз најтежу фазу и да даље могу да иду само узлазном путањом.

Интерес је и Србије и Црне Горе да имају најбоље могуће односе и треба све урадити да се међусобна сарадња две братске државе подигне на највећи могући ниво, поручено је данас на Цетињу након састанка председника две државе Филипа Вујановића и Томислава Николића.

Они су, на конференцији за новинаре, истакли да су две државе опредељене за унапређење односа у свим областима од обостраног интереса.

„Ми делимо заједничке вредности и циљеве, односно имамо много тога заједничког. Зато је неприродно да Србија и Црна Гора немају најбоље могуће односе“, казао је Николић, истичући да Београд гледа на Црну Гору као државу са својим суверенитетом и пуноправним чланством у Уједињеним нацијама.

Николић је поручио да у дану када су у Црној Гори расписани председнички избори није дошао да би водио кампању и да заправо није ни знао да су избори расписани.

Питање новинара да ли Николићева посета Црној Гори у дану расписивања председничких избора заправо значи подршку Вујановићу у трци за нови мандат, изненадило је обојицу председника, који су новинаре упитали за термин расписивања избора.

Посета је уговорена раније, нисам знао да су расписани избори док ми ви то нисте рекли, навео је Николић и поручио – „нисам дошао у кампању, па тако од данас, па све док се не заврше избори, нећете ме видети у Црној Гори“.

„Избори су ствар Црне Горе и грађана Црне Горе“, поручио је Николић.

Николић је образложио и да када је говорио о потреби да се представници српског народа укључе у власт у Црној Гори, није мислио на председничке изборе, већ на све нивое власти од месне заједнице до локалне самоуправе и надаље.

„А грађани Црне Горе ће сами изабрати председника. Ја у то не желим да се мешам и није данашњи дан намењен томе. Ако су то планирали, ја заиста у томе нисам учествовао“, рекао је Николић.

Упитан да ли своју изјаву да Срби у Црној Гори треба да изађу из опозиције, ипак види као мешање у унутрашња питања Црне Горе, будући да политички представници Срба актуелну власт у Црној Гори сматрају мафијашком, Николић је рекао да онај ко то мисли треба да уђе у власт, преузме функцију и са те позиције у јавности озбиљно разговара о сазнањима до којих је дошао.

Николић је, образлажући тај свој став, рекао и да странка коју је водио (СНС) док је била у опозицији није могла да предузме ништа у борби против корупције.

Управо имајући у виду борбу против криминала Срби у Црној Гори треба да уђу у власт, додао је Николић и још једном нагласио да му намера није да се меша у унутрашња питања у Црној Гори.

„Ја сам знао колико мафијаша има у Србији, али док нисам поставио Александра Вучића на место са кога то може да се утврди, нисам могао никога да оптужим и да одлучујем о томе шта ће да се дешава са њим“, рекао је Николић.

Вујановић је рекао да односи Црне Горе и Србије треба да буду за пример, не само у региону, већ и на глобалном плану.

„Односи Црне Горе и Србије у последње време иду узлазном путањом и наша је обавеза да дамо пуни допринос таквим настојањима“, истакао је црногорски председник.

Николић ће, осим сусрета са Вујановићем, током боравка у Црној Гори разговарати и са премијером Милом Ђукановићем и председником парламента Ранком Кривокапићем, као и са представницима Матице српске и председником Нове српске демократије Андријом Мандићем.

Николић: Питање цркава не оптерећују односе Србије и Црне Горе

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да спор између Српске православне цркве и канонски непризнате Црногорске цркве, за разлику од примера Македоније, не оптерећује односе две државе и поручио да би се он, да је то случај, сигурно умешао у решавање тог проблема.

СПЦ има проблем са две цркве, македонском и црногорском православном црквом и док односи цркава у Македонији утичу на односе те земље са Србијом, у Црној Гори такав проблем не постоји, рекао је Николић након састанка са црногорским колегом Филипом Вујановићем.

„Зато је то поље на коме још треба да делују цркве, а када би били угрожени односи држава онда бих се сигурно умешао да то решим“ рекао је Николић истичући да не би дозволио да се односи две земље покваре.

Говорећи на исту тему Вујановић је подсетио да је Црна Гора грађанска држава, односно да су држава и црква одвојене и поновио да ће се црквено питање решавати у складу са таквим опредељењем и Уставом Црне Горе.

Николић се, на крају једнодневне радне посете Црној Гори, састао са премијером те земље Милом Ђукановићем у вили „Горица“ у Подгорици.

 

(Танјуг)