Прочитај ми чланак

Брано Мићуновић, последњи гарант Милове власти

0

Контроверзни црногорски бизнисмен Бранислав Брано Мићуновић недавно је јавно подржао Демократску партију социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића појавивши се на „Патриотском скупу“ присталица ове партије на Цетињу.

Наиме, само три дана касније, у недељу увече, 6. септембра, организован је још један “Патриотски скуп” на Тргу независности у Подгорици, који је, према проценама полиције, окупио око 50.000 људи. Наиме, скуп на Цетињу био је само увод у оно што се касније дешавало у Подгорици.

Званично још није саопштено ко је организатор ових скупова, али се спекулише да иза њих стоји управо Брано Мићуновић, али и бројни контроверзни бизнисмени. Стоје они људи, који су неометано обављали своје послове, па и оне за које се јавност у Црној Гори већ деценијама пита како нису доспели под полицијску лупу, док је дугих 30 година власт држао Мило Ђукановић.

Један од лидера Демократског фронта и победничке коалиције на парламентарним изборима, “За будућност Црне Горе”, Милан Кнежевић, за Нова.рс каже да је било неопходно да Мило падне како би људи попут Мићуновића избили на површину.

“Изгледа је било потребно да Мило Ђукановић падне на дно, да би Брано Мићуновић испливао на површину. Толико воле Црну Гору да још увек не знамо ко је формални организатор овог “патриотског” пикника уз Томпсонове песме, 30 евра за гориво и по сендвич из ‘Волија’. Зато се у недостатку Мила Ђукановића, љубитељи Срба на тракторима сликају са новим ‘јунацима’ изборног пораза, што Мићуновић свакако јесте у одевној комбинацији репрезентације Зимбабвеа. А можда ће свима бити јасније кад почну да се разоткривају тајни стомилионски рачуни и послови сивих еминенција нашег пропадања, чија је Брано Мићуновић једна од водећих персонификација. Онда можда у сендвич ставе и киселе краставце и мајонез” каже Кнежевић.

Бог и батина свега на Балкану

Ко је Никшићанин кога медији у региону називају различитим именима, између осталих и „богом и батином“ свега на Балкану?

За неке, Брано Мићуновић је „понос Црне Горе“ о чему сведочи и страница на Фејсбуку, која носи управо овај назив, док је за друге криминалац и “господар Црне Горе”, без чијег се одобрења не може завршити ниједан озбиљнији посао у сивој зони. Наиме, у Црној Гори постоји изрека „нема краља нема Тита, сад се ође Брано пита”.

И поред бројних спекулација, званично никада није доказано да је Мићуновић било шта друго до успешан и помало мистериозан бизнисмен.

Рођен је 1953. године у Никшићу, а у младости је тренирао бокс и био припадник елитне 63. падобранске бригаде некадашње ЈНА.

Убиство у Немачкој

У Новом Саду је студирао економију, али се није дуго задржао на факултету, а ни у земљи. Његово име се први пут доводи у везу са неким кривичним делом када је 1983. године у Немачкој убијен Стјепан Ђурековић, бивши директор маркетинга ИНЕ. Иако се спекулисало, никада није доказано да иза ликвидације стоји Мићуновић.

Колико је познато, кроз домаће евиденције осуђених за кривична дела, Мићуновић се не спомиње. Последње године 20. века провео је у затвору Спуж, јер је био осумњичен због убиства, које се догодило под сумњивим околностима.

Ослобођен је, заједно са својим пријатељем Здравком Лопушином, оптужби да је октобра 2000. године испред подгоричког Клиничког центра убио Никшићанина Радована Ковачевића, тешко рањеног у претходној пуцњави у којој је погинуо Цетињанин Петко Пешукић.

Мићуновић је био власник коцкарнице у хотелу „Подгорица”, где је избила крвава свађа. На терет му се стављало да је испред Клиничког центра у Подгорици, на до тада незабележен начин, из пиштоља убио рањеног Ковачевића. Новинска фотографија са суђења била је једина прилика да шира јавност види како уопште Мићуновић изгледа.

Сукоб са радикалима

Мићуновић, званично, није припадао ниједној црногорској партији, али то не значи да је био политички пасиван.

У јесен 1992. године, није му се допала идеја да Војислав Шешељ у Никшићу одржи страначки скуп, па га је са својом дружином чекао на прилазу граду. Митинг радикала није одржан.

Десет година касније, 2002. године, Шешељ га је оптужио за умешаност у криминал и убиства Горана Жугића, саветника црногорског председника за безбедност. Шешељ је тада рекао да је Мићуновић толико моћан да је „прави председник Црне Горе”, који „држи у шаци” и самог Мила Ђукановића.

Иако никада званично није био политички ангажован, тврди се да је помогао Милу Ђукановићу да од 1996. године побеђује на изборима, иако то никад није доказано.

Брано је увек био ту за Мила

Кад год је Ђукановићу затребало, Мићуновић је био ту за њега, било да се ради о заштити или о помоћи, да се оствари победа над политичким противницима.

Осим што је био власник ФК Сутјеска, званично се бавио некретнинама и угоститељством. Имао је бројне клубове и коцкарнице на приморју укључујући и како се тад говорило, највећу дискотеку на Балкану – „Трокадеро” у Будви.

Име Брана Мићуновића налази се на две међународне оптужнице за шверц цигарета. На оној италијанској, са Милом Ђукановићем и још неколико људи из Црне Горе, осумњичен је због шверца цигарета.

Име овог Никшићанина је крај Ђукановића и на швајцарској оптужници. Директорка МАНС-а Вања Ћаловић подсетила је недавно да су медији пренели како су швајцарски тужиоци означили Мићуновића као ,,сиву еминенцију свих илегалних активности у Црној Гори”.

Он је према овим оптужницама, наводно, одређивао које ће криминалне организације из Италије обављати шверц, као и која ће им роба бити на располагању, односно, у којем тренутку ће се вршити транзит. Наводно је био задужен и за блиске контакте са Франческом Прудентином, мафијашким босом из Бриндизија. Прудентино се дуго крио од италијанских истражних органа, а према неким верзијама, једно време био је и у Црној Гори.