Прочитај ми чланак

Бранко Ружић: Косовско питање се не може решити ултиматумима

0

branko-ruzic(Бета)

Председник Извршног одбора Социјалистичке партије Србије (СПС), чланице Владе Србије, Бранко Ружић изјавио је да Београд неће пристати на нове ултиматуме у вези с Косовом и оценио да се на такав начин не могу решити спорна питања.

„То је један Гордијев чвор, који, ако сада питате да ли ће 2. априла бити развезан, то нико не може рећи. Питање је да ли ћемо опет бити предмет неких ултиматума, да ли ће се тај однос решавања косовског питања и даљих европских интеграција поставити кроз призму штапа и шаргарепе, јер ако то буде случај, нисам превелики оптимиста да ћемо успети да дођемо до договора“, рекао је Ружић у интервјуу за агенцију Бета.

Функционер СПС-а је оценио да је договор Београда и Приштине једино могућ ако се уважи „велика храброст, одговорност и спремност на компромис српског државног врха“.

„Мислим да је у интересу и нас и Албанаца да правимо кораке напред, а не да се на неки начин укопамо у ровове и да можда не искористимо ову шансу коју сада имамо. Ми сада покушавамо да вратимо неке ствари, које смо већ, нажалост, изгубили“, рекао је Ружић.

Упитан да ли ће у случају да Србија не добије датум за преговоре са ЕУ бити организовани парламентарни избори, он је казао да избори нису решење, већ да би у том случају дијалог морао да се настави, јер је то „једини начин да се дође до решења“.