Прочитај ми чланак

Брацо који је „пао“ у Француској због дроге близак Новаку Недићу: Сумња се да је..

0

Бранимир Вујовић, српски држављанин који је ухапшен почетком октобра у великој акцији француске полиције због сумње да је учествовао у шверцу дроге и прао новац, повезан је са чувеним мафијашем Филипом Кораћем, али и људима из власти у Србији, открива КРИК. Вујовић се у више наврата сусретао са генералним секретаром Владе Новаком Недићем, а пословни партнер био му је Филип Бачевић, син бившег министра и амбасадора Србије у Кини Милана Бачевића. Са Бачевићем је поседовао компанију за коју се сумња да је коришћена за прање новца.

Бранимир Вујовић звани Брацо, ухапшен је у Француској почетком овог месеца због сумњи да је учествовао у шверцу кокаина и оружја, али и прању новца од дроге, како је први објавио тамошњи лист „Ле Парисиен”.

Новинари КРИК-а имали су увид у поверљиви документ из истраге француских органа који открива да је Вујовић био у центру организације коју води познати криминалац Филип Кораћ укључен у међународни шверц кокаина.

Фото: Приватна архива/Инстаграм/КРИК

Овај документ, али и други докази до којих су дошли новинари, међутим, показују и више од тога – да је осумњичени перач новца био близак и сарађивао са људима који имају велики политички утицај у Србији.

Један од њих је генерални секретар Владе Новак Недић са којим се Вујовић, тврди се у документу, састао у мају 2022. године. Сусрету је присуствовала и особа блиска Кораћу – Немања Обрадовић.

„Бранимир Вујовић је 17. маја 2022. примио у Езеу (место недалеко од Нице на југу Француске) Немању Обрадовића, блиског Филипу Кораћу, са којим је отишао ​​у хотел ‘Eden Roc’ у месту Антиб где су се састали са Новаком Недићем, генералним секретаром Владе Србије.”

Недићев рачун у луксузном хотелу од пет звездица на Азурној обали од 51.000 евра платио је Вујовић, пише у документу.

Због чега су се тачно састали није познато, али се у документу помиње да је Вујовићева сарадница која је за њега и његове блиске људе отварала и водила фирме, потенцијално требало да оснује и компанију за Недића. Није познато да ли се ово и десило.

Ово, међутим, није био једини сусрет Вујовића са човеком који се налази на једној од најважнијих позиција у држави.

КРИК је дошао до фотографија које сведоче о још барем два њихова састанка. Обе су, судећи по опису на Инстаграму и ономе што су новинари могли да прикупе из доступних извора, настале у Монаку.

Осим државног секретара, на фотографијама са Вујовићем је и Горан Ђоковић, стриц тенисера Новака Ђоковића, а на једној је и Недићев отац, познати београдски адвокат Војислав Недић.

Вујовићев профил на фејсбуку открива и да је посећивао зграду владе Србије у Београду, али не и код кога је ишао. Он је у јуну 2018. године објавио фотографију из Владе на којој љуби заставу Србије.

Новак Недић је преко посредника за КРИК рекао да је у Француској два-три пута био гост код Горана Ђоковића.

Вујовића је, како је навео, упознао преко Филипа Бачевића, кога је знао одраније.

Рекао је и да нису тачне тврдње француских органа да му је Вујовић платио хотелски рачун, те да је једино што је платио – ручак.

Недић, међутим, није једино важно и познато име које се спомиње у документу о истрази француских органа.

Вујовић је био још ближи сину бившег министра Милана Бачевића, са којим је заједно поседовао компанију која је, према истрази француске полиције, била коришћена за прање новца.
Пословно партнерство са сином бившег министра и амбасадора

Вујовић, од када се настанио у Француској, имао је и водио више компанија, а преко њих направио и империју у некретнинама. Компаније је, тврди француска полиција, користио како би прао прљав новац – који потиче од продаје кокаина и марихуане.

Његове фирме откривају и важне везе – да му је пословни партнер био Филип Бачевић, син бившег министра и амбасадора Србије у Кини Милана Бачевића.

Вујовић и млађи Бачевић заједно су били власници фирме „SCI B & V Group” која се бави, како пише у пословном регистру, издавањем некретнина.

Управо ова фирма је, судећи по документу из истраге, била један од „проточних бојлера” за прљав новац.

Вујовић и Бачевић су преко ње 2016. године купили четири земљишне парцеле у месту Варс у Јужним Алпима за 480.000 евра, пише у документу. На земљишту су изграђене луксузне планинске куће које су Вујовић и Бачевић у периоду током 2020. продали за укупно готово 2,5 милиона евра.

Истрага француске полиције је утврдила да је новац потом пребациван на различите рачуне, у Француској, али и иностранству – фирмама и лицима блиским Вујовићу. Често, пише у документу из истраге, није било правог основа за пребацивање новца, а анализа „скај” порука показала је да су неке од трансакција вршене на захтев Филип Кораћа, и да су за њих вероватно коришћене лажне фактуре.

Партнерство Вујовића и Бачевића огледало се и у фирми „SCI Des Tournelles”, у којој је Бачевић био сувласник, а Вујовић директор. И ова фирма је куповала парцеле и продавала планинске викендице у Варсу, установили су француски истражитељи.

Бачевићева улога у политичком животу Србије није баш најјаснија. Он је 2019. године био у Кини, у посети компанији Линглонг, након што је одлучила да инвестира у Србију и прави фабрику гума у Зрењанину. Тада су из кинеске фирме саопштили да је Бачевић био у својству саветника председника Србије за инвестиције, а у друштву још двојице саветника – Данила Цицмила и Карла Колаца.

Из председништа Србије нису конкретно одговорили на питања КРИК-а о томе када је и како млађи Бачевић постао саветник.

Он се у јавности појављивао у друштву Данила Вучића, сина председника Србије. Фотографије на којима су у групи више људи објавили су провладини медији још 2020. године.

На једној од фотографија, до које је ексклузивно дошао КРИК, њих двојица су загрљени. Са њима је тада био и контроверзни бизнисмен Александар Кајмаковић звани Аца Босанац кога је полиција приводила у оквиру истраге против Вељка Беливука. Он, ипак, није био оптужен.

Криминалне везе – објава рата Кораћу

Вујовић је, осим са особама из политичког живота, био близак и са људима из подземља, показује документ из истраге француске полиције.

Истрага у Француској почела је у марту прошле године, а заснивала се на порукама са сада већ чувене апликације за заштићену комуникацију – „скај” коју су користиле криминалне групе широм света.

Француске власти успеле су да дешифрују поруке размењиване путем ове апликације, те су тако стигли и до Вујовићевих дописивања из 2020. и 2021. године.

Она откривају да је Вујовић, који је на „скају” користио надимак Тото, био укључен и у шверц кокаина, тврди француска полиција. Преко ове апликације је у више група и појединачних разговора причао о шверцу кокаина, његовом слању из Доминиканске Републике у Европу, размењивао фотографије дроге скривене у бродским контејнерима.

„Скај” поруке, али и информације до којих је француска полиција дошла праћењем и прислушкивањем Вујовића, откривају и нешто више – његов однос са чувеним криминалцем Филипом Кораћем.

Кораћ је, пише у документу из истраге, током пролећа 2022. често боравио у Вујовићевом стану у Монаку. Однос се, међутим, погоршао у јулу те године када је криминални шеф у пратњи двојице Бугарских држављана разбио инвентар ресторана „Хинс Wингс” на Азурној обали у коме је Вујовић често боравио. Разлог је, тврди се у документу, био то што је Кораћ био избачен из стана јер Вујовић није платио закуп.

Ситуација се додатно погоршала већ наредног месеца – Вујовић је своје сараднике почео да обавештава да није безбедно да излазе јер су угрожени пошто је „објављен рат Филипу Кораћу”, пише у документу из истраге. Почетком септембра Кораћ је напустио Француску и отишао у Италију. Ипак, његов сарадник је Вујовићу украо аутомобил, пише у документу.

„Вујовић је сматрао да га је Кораћ издао, украо му аутомобил и остао му дужан 70.000 евра”, пише у документу.

У документу је описан још један догађај и то из ове године. Наиме, у марту 2023, Вујовић је дао инструкције сараднику како да у Вићенци у Италији, на паркингу клуба „К2 Елите”, поставе камере. Желели су, како је утврдила француска полиција, да надзиру Кораћа у вечери када је у овом клубу организована журка за људе са Балкана.

Кораћ је, пише у документу, на скају користио надимак Марко. Често је користио и лажна хрватска документа на име Слободан Коралија – нарочито када је путовао у Доминиканску Републику и боравио у Шпанији. Због ових лажних докумената Кораћ је раније условно осуђен у Хрватској.

Вујовић је на саслушању негирао сва кривична дела за која се сумњичи, пише у документу.

Рекао је, између осталог, да је повремено користио „скај” телефон који му је дао Кораћ или неко од његових сарадника. Кораћ је на „скају”, како је испричао, користио надимак Марко.

Казао је и да у почетку није знао за Кораћев проблем – да је за њим расписана потерница – али да је, када је то сазнао, покушао да се удаљи од њега због чега му је овај, како тврди, претио. Негирао је и да је плаћао полицајку из Француске да за Кораћа проверава информације о истрагама против њега.

Кораћ је ухапшен у Мађарској одакле би требало да буде изручен у Француску. Против њега се води и поступак у Босни и Херцеговини, такође због трговине дрогом.