Прочитај ми чланак

БРАЋА ПО КРИМИНАЛУ: Ђукановић и Пацоли заједно контролишу шверц цигарета

0

Ђукановић и Пацоли су од 1997. године заједно контролисали цијели шверц цигарета

Знате ли ко су биле праве газде Montenegro Tabacco Trade-а? Мило Ђукановић и Беџет Пацоли. Све о овоме врло добро зна и Горан Стањевић, казао је екслузивно за ИН4С италијански брокер Ориано Матеи.

FOTO: in4s.net

Подсјетимо, италијански брокер неуморно објављује податке о малверзацијама Владе Црне Горе у швајцарским банкама током деведесетих година прошлог вијека, гдје је депонован новац од шверца дувана. Матеи о овоме свједочи из прве руке.

„Ђукановић и Пацоли су од 1997. године заједно контролисали цијели шверц цигарета. Нека каже Стањевић да ли је ово истина или не?“, поручио је Матеи.

 

Подсјетимо, Беџет Пацоли финансијер је „косовске независности“, а према неким наводима сматра се и најбогатијим Албанцем на свијету. Био је трећи по реду тзв. предсједник Косова* а тренутно је тзв. министар спољних послова у сепаратистичкој влади. Један је од потписника тзв. Декларације о косовској независности из 2008. Пацоли је финансирао терористичку ОВК као и Ослободилачку војску за Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Подсјетимо на један мали детаљ који ће бити познатији љубитељима италијанске естраде. Када се пјевачица албанског поријекла Ана Окса, током НАТО бомбардовања 1999. године удала за Пацолија, италијански медији су преносили да се њихова вољена пјевачица удала не за бизнисмена – како се Пацоли данас представља, већ за „шверцера оружја“. Пацолију, очигледно то није био једини „бизнис“.

Што се тиче Горана Стањевића, којег Матеи позива да одговори, Стањевић је за вријеме афере шверца дувана радио у Агенцији за страна улагања. Он је, подсјетимо, свједочио 2002. године пред италијанским тужиоцима у Барију, о сарадњи црногорске владе и италијанске мафије, те да је лично Ђукановић припадницима злогласних Санта короне уните и Каморе гарантовао заштиту у Црној Гори,

„Мило Ђукановић, Брано Мићуновић и Милан Роћен састали су се у августу 1998. године са шефом пуљанске мафије Санта короне уните Франческом Прудентином, како би разговарали о ‘проблематичној ситуацији’ у којој се нашла Црне Гора, јер им је италијанско правосуђе тражило да им предају 600 мафијаша који су се од хапшења крили у Бару“, посвједочио је Стањевић пред тужиоцима.

Према свједочењу Стањевића шефови Мontenegro Tabaco Trade-а су били Веско Баровић и Бранко Бања Вујошевић, те да је „Баровић је велики пријатељ са Милом Ђукановићем“. Он је навео и да је кошаркашки клуб „Будућност“ финансиран новцем мафије.

Међутим, тврдио је да је у шверц умијешан и данашњи премијер Душко Марковић. Подсјетимо, компанија „Монтенегро табако компани “(МТЦ) из Мојковца, довођена је у везу са Марковићем и некадашњим шефом полиције Веселином Вељовићем.

Како се финансирала независност Црне Горе и Косова*

Одакле, новци Пацолију? Одакле од премијерско-предсједничке плате огромно богатство Ђукановићу, које према наводима Матеија износи преко милијарду евра? Према ранијем свједочењу Матеија, управо је „црногорска власт учинила да на Балкану процвјета организовани криминал“. Сарадња двојице политичара почела је још деведесетих година, прије НАТО бомбардовања.

Према истрази подсјетимо, коју су спровели италијански правосудни органи, од 1994. до 2002. године, током дугог владања Ђукановића Црна Гора је била база за шверц цигарета у Италију, а процијењено је да је износ зараде из овог „посла“ био мјесечно милијарде старих лира.

Оптужбе на почетку помињу 15 особа, међу њима Ђукановића, Душанку Пешић Јекнић и бившег министра финансија Црне Горе Предрага Горановића; менаџере црногорске фирме МТТ – за коју се сматрало да је створена како би се контролисао шверц; италијанског мафијаша и једног српског бизнисмена.

Истрага је спроведена али никада до краја, јер је Ђукановића штитио дипломатски имунитет. Према наводима Ратка Кнежевића, Влада Црне Горе зарађивала је 700 милина долара годишње илегалном трговином цигарета.

Матеи сада доноси нове детаље о шверцу дувана. У сав посао, подсјећа италијански брокер, од почетка је била умијешана и Подгоричка банка, данас Societe Generale Montenegro.

„Горана Стањевића упознао сам у Швајцарској 1998. године. Он никада није рекао цијелу истину. Рачуне које је Подгоричка банка имала у УБС банци 1998. године, дао ми је Стањевић, а он их је добио од Горана Жугића“, наводи Матеи.

Подсјетимо, Жугић је био Ђукановићев савјетник за безбједност а убијен је 31. маја 2000.

„Исти Стањевић ми је повјерио и ко заиста стоји иза Montenegro Tobacco Transit-a: то су били Ђукановић и Пацоли.

Стањевић ми је повјерио да је Мило Ђукановић заједно са Гораном Жугићем путовао  приватним авионом до Лугана, гдје су ишли у канцеларије адвоката Ентонија Апап Болоње који је тада био мандатар из сјенке за Црну Гору, тј. Мила Ђукановића, а који је отворио приватне текуће рачине у УБЦ банци у Цириху“, казао је за ИН4С Матеи.

Ово је само један траг „сарадње“ између црногорских и косовоских* власти. Можда се управо из свега наведеног може боље схватити и чувена реченица Марковића да је Влада Црне Горе признала независност Косова* противно вољи више од 80 одсто грађана.

„Када је Црна Гора донијела одлуку о признавању Косова, 80 одсто јавности је било против тога, али ми смо знали да је то одлука за будућност. Ова одлука од стране косовске Владе је одлука будућности када је у питању регион“, рекао је Марковић у Улцињу 2017. године.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!