Прочитај ми чланак

Бошњачки празник вређа Србе

0

Након што је успешно одржан референдум о Дану Републике Српске, али истовремено и оспорена његова уставности пред Уставним судом БиХ, председник РС Милорад Додик одлучио је да истом мером узврати федералним властима у Сарајеву. Он је најавио да ће пред највишим судом БиХ бити затражена оцена уставности Дана независности БиХ.

drzavni-bosnjacki-praznik-1-mart-bih

Додик објашњава да ће као аргументи бити исти они који су коришћени у оспоравању 9. јануара, Дана РС.

– Aко је 9. јануар сметао Бошњацима у Српској, онда Србима смета 1. март, кад је одржан референдум на коме нису учествовали, а Бошњаци потврдили сецесију од бивше Југославије, што је био повод за рат – истакао је Додик.

Милорад Додик каже да ће оспоравање Дана независности БиХ пред Уставним судом бити иницирано од посланичке групе његовог Савеза независних социјалдемократа.

Председник је најавио да ће бити упућен и захтев Уставном суду БиХ за оцену уставности свих закона и општих правних аката који су усвојени у Парламенту Федерације БиХ јер после избора 2014. Клуб Срба у Дому народа није конституисан у складу с Уставом.

Овај својеврсни тук на лук аналитичари доживљавају као политичку игру уочи локалних избора у БиХ 2. октобра. Истиче се, међутим, да је најважније да не дође до додатне ескалације, што захтевају СAД, ЕУ и Русија.

Суспендован тужилац БиХ

Првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког већа БиХ суспендовала је главног тужиоца Горана Салиховића и затражила његово разрешње. Као разлог је наведено да се мешао и опструисао рад појединих судија и тужиоца. Салиховић, међутим, тврди да иза захтева за његову смену стоји позив који је упутио за саслушање Милорада Додика поводом референдума. Истовремено, министар сигурности БиХ Драган Мектић оптужио је Салиховића да од Додика прави политичку жртву и чини му услугу уочи локалних избора.