Прочитај ми чланак

БОШКО: Забранити кретање миграната по Србији ван прихватних центара

0

Због нарастајућих инцидената и безбедносних проблема у местима у којима постоје прихватни центри за мигранте на територији АП Војводина, Српски покрет Двери захтева од Владе Србије да хитно донесе Уредбу о кретању миграната у Србији, у којој би било прецизирано следеће:

Кретање миграната ван прихватних центара мора бити строго забрањено, о чему се стара МУП. Кретање је могуће само уз посебну дозволу коју издаје МУП. МУП је ангажован на обезбеђивању прихватних центара и кретања миграната мимо прихватних центара. Дозвола за кретање се издаје у циљу набавке неопходних ствари за живот и временски је строго ограничена.

Држава Србија је у обавези да пружи сву подршку мигрантима у вези са контактима са амбасадама држава у које мигранти желе да оду. Уколико дође до позитивног одговора, Влада Србије пружа пуну подршку мигрантима у организацији за даљи пут. Уколико дође до негативног одговора из држава у које су мигранти хтели да оду, Влада Србије ће тражити решење за њихов повратак у места порекла, јер није предвиђено дуже задржавање у прихватним центрима у Србији.

Број миграната у Србији не може бити већи од капацитета којима располажу прихватни центри. Мигранти који се затекну у Србији, а немају документа да су смештени у неки од прихватних центара нити доказ како су ушли у нашу државу, по аутоматизму се депортују преко границе у државу из које су дошли или у земљу порекла.

У Србију може да уђе и нађе смештај у прихватним центрима максимално онолико нових миграната колико је других у међувремену напустило Србију.

Све границе Србије морају бити обезбеђене како нико не би могао да их противзаконито прелази и улази у Србију мимо граничних прелаза. У Србију могу ући само особе које поседују личне документе и уредну дозволу за боравак у Србији.

Свесни да су многи мигранти жртве криминалаца који се баве кријумчарењем људи преко границе, тражимо додатно појачавање рада МУП-а у правцу откривања свих кријумчарских канала и строго кажњавање одговорних, посебно ако долазе из редова полиције.

Због нове ескалације мигрантске кризе у Србији и свакодневне пуцњаве у подручју Суботице, као и ради обезбеђења безбедности и сигурности грађана Србије али и безбедности самих миграната, предлажемо хитно доношење наведених мера. Неконтролисано кретање миграната по Србији је реална опасност по безбедност грађана Србије и мора да се постави у строго контролисане оквире како би се сачувала безбедност грађана. Грађани су незадовољни досадашњим мерама које предузима МУП, због чега веома лако може да дође до сукоба миграната са локалним становништвом које се у одсуству полиције самоорганизује у патроле за самозаштиту, што представља огроман безбедносни ризик за све.