Прочитај ми чланак

БОШКО: Решење за КиМ је православни савез Србије, ЦГ, С. Македоније и Грчке

0

Једно од решења за питање Косова је стварање православног савеза у коме би биле Црна Гора, Северна Македонија, Грчка и Србија, државе које имају проблем са великоалбанским сепаратизмом и експанзионизмом, а уједињењем тих православних народа против велике Албаније био би смањен ризик сукоба, изјавио је лидер Двери Бошко Обрадовић.

Он је о решавању проблема Косова рекао да „имамо посла са агресивним великоалбанским понашањем и реториком“ и да је „очито њихов циљ прављење велике Албаније и сепаратизам у низу балканских држава, где би они одвајали територије за ту велику Албаније“.

Према његовим речима, француско-немачким споразумом актуелна власт и председник Србије Александар Вучић настављају „предају кључних државних институција у руке сепаратистичке власти у Приштини“ која је почела Бриселским споразумом 2013. године и наставила се Вашингтонским споразумом.

Обрадовић је истакао да је „дијалог између власти Србије и „сепаратистичких власти у Приштини потребно вратити где му је место“, у Савет безбедности Уједињених нација на основу важеће Резолуције 1244.

Како је оценио, не постоји замрзнути конфликт већ проблем који има Србија „са албанским сепаратизмом и тероризмом“ на простору своје јужне покрајине.

„Сви који сматрају да је замрзнути конфликт лош заправо су заговорници косовске независности и када они кажу да морамо да решавамо замрзнути конфликт било би поштено да кажу да га морамо решити тако што бисмо признали лажну државу Косово као незаивсну и суверену“, рекао је Обрадовић.

Он је нагласио да је у току борба Србије за реинтеграцију Косова у њен пуни уставно-правни поредак и да та борба треба да се настави.

Питање ЕУ или Косово „ни за једног српског патриоту не може да буде дилема“, јер је Косово саставни део Србије и по домаћем и по међународном правном поретку, навео је Обрадовић и додао да ништа друго, па ни ЕУ не може бити важније од тога и да је Косово увек било, јесте и биће изнад ЕУ или било каквих других интеграција.

Обрадовић је рекао да је Косово јужна српска покрајина и да ни на који начин не може да буде одвојено или независно, па ни суверено, тако да не може да има столицу у УН.

Он је истакао да су УН само заиста суверене земље „што Косово дефинитивно није, јер да јесте не би они од нас ништа више тражили, већ би завршили процес независности“.

Обрадовић је рекао да Косово не може да се избори да постане чланица УН јер су тамо Русија и Кина које се томе противе, „па траже савезника у Србији који би пристао на столицу за Косову у УН, и док се не нађе један такав издајник у редовима српског народа Косово никада неће бити независно“.

Он је истакао да нема ништа против Заједница српских општина (ЗСО) која би била дефинисана и спроведена по Уставу Србије јер локалне самоуправе по Уставу могу да стварају одређене врсте заједница.

Начин на који се говори о ЗСО међутим представља „крупну превару на бази Бриселских споразума“ по којима би ЗСО била формирана „по уставу лажне државе Косова и унутар независног Косова“ и да таква ЗСО за Двери је неприхватљива, истакао је Обрадовић.

Упитан о референдуму о Косову, он је рекао да би могло да се каже да смо референдум о Косову већ имали, „на Косову пољу 1389. године“, али да смо имали и савремени референдум и усвајање Устава 2006. године, у оквиру кога је преамбула по којој је Косово у саставу Србије, о чему говори и председничка заклетва.

Обрадовић је навео да је присталице директне демократије и тиме и референдума и коначне речи народа по сваком питању, али је да не види у вези са чим би требало да буде расписан референдум „ако је апсолутна већина грађана, више од 80 одсто, против независности Косова“.