Прочитај ми чланак

БОШКО: Подршка тужиоцима да процесуирају Вучића за кршење Устава

0

Пружам пуну јавну подршку самосталности тужилаштва и побуни јавних тужилаца против корумпираног правосудног система у Србији. Смене одређеног броја јавних тужилаца у тужилаштвима где су постигнути мали резултати у борби против корупције шаљу поруку осталима да је борба против системске корупције у врху власти забрањена.

Посебно је скандалозно да о свему томе ћути први међу тужиоцима у Србији – Загорка Доловац, из чега можемо закључити да је управо она покровитељ свега лошег што се дешава у том делу нашег правосудног система. Зато пружамо пуну подршку свима који трпе прогон у Вишем јавном тужилаштву у Београду, а посебно свима другима који су дигли глас против зависног и несамосталног тужилаштва које служи искључиво интересима владајућег режима. Сматрам да је одавно требало да се побуне и устану против оваквог стања у српском правосуђу. Међутим, грађани Србије не могу бити задовољни овим коначно позитивним дешавањима међу јавним тужиоцима ако се њихова побуна заврши само на питањима њихових личних смена и радних места, док све друго остане по старом као и до сада.

Позивам јавне тужиоце да се ослободе притисака и страха и да покрену истраге против представника највише власти, јер све осим тога је бежање од извора проблема системске корупције у нашој држави. Као пример тога би требало да буде оптужни предлог за кривично гоњење председника Републике Александра Вучића због више кривичних дела кршења Устава Србије: признавање капитулације или окупације, угрожавање територијалне целине и припремање дела против уставног уређења и безбедности Србије (из чланова 306, 307 и 320 КЗ). Само тужиоци који су спремни да покрену ову истрагу могу бити темељ будућег самосталног тужилаштва у Србији након смене актуелне власти или ће тужилачка професија морати да доживи комплетну лустрацију.