Прочитај ми чланак

БОШКО: Опозиција у Београду треба да се уједини и грађанска и национална

0

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је да сматра да је могуће направити договор о градским изборима у Београду са бившим чланицама Савеза за Србију, али и да је неопходна заједничка одбрана изборних резултата.

“Морамо имати одлично обучене чуваре кутија на сваком месту – и Вучић ће изгубити”, рекао је Обрадовић у емисији “Иза вести” на Н1.

На питање да ли би у другом кругу гласао за неког другог кандидата опозиције, рекао је да би то “било потпуно природно, под условом да видимо шта је програм тог кандидата”.

Истиче да Двери не би подржале неког ко се залаже за признање Косова, улазак у НАТО или признање геноцида у Сребреници.

На питање да ли би Двери подржале странке опозиције у случају када би се тако формирала власт у Београду, каже да је ту ситуација другачија јер је у питању “локална проблематика” а не националне теме.

Обрадовић тврди да нема препреке за сарадњу са другима у опозицији, а на питање да ли то укључује оне које назива “бившим режимом” и “експонентима страних амбасада”, одговара потврдно.

На питање да ли су врата сарадње отворена и Заветницима, каже да су отворена за свакога ко подржава кандидата и програм патриотског блока, а да са Заветницима није било разговора о сарадњи.

Обрадовић је казао да је резултате референдума о промени Устава, за које је гласало око 60 одсто изашлих бирача, “измислио Александар Вучић”.

Казао је и да свуда где је опозиција имала чланове гласачких одбора није било “крађе” и победила је опција против устанвих промена.

“Ми смо успели да победимо Вучића у највећим градовима у Србији. То је велики догађај на српској политичкој сцени”, рекао је он.

На питање о могућности да Влада Србије раскине све договоре са компанијом Рио Тинто, што су најавили провладини медији, каже да је то добра вест која показује да власт реагује само на притисак.

“Народ је изнова показао моћ у борби против Рио Тинта”, казао је Обрадовић.

Ипак, додаје да не би веровао властима и да се можда ради о “малом повлачењу пред изборе”, те да је неопходан “друштвени споразум о забрани прераде литијума”.

“То треба да донесу влада, скупштина, и да завршимо са том темом”, рекао је лидре Двери.