Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: За Србију је најбољи аустријски сценарио

0

Од свих сценарија за решење домаће политичке кризе који су се помињали у медијима до сада, од украјинског преко македонског до турског, најбољи је - аустријски. После само једне афере потпредседника Владе и министра унутрашњих послова пала је читава Влада Аустрије, а председник Уставног суда је добио мандат да води Владу у прелазном периоду до избора.

У Србији су се за само 10 дана десиле четири крупне афере на министарском нивоу: министар Недимовић је рекао да нема опасности од поплава, а поплаве су поново направиле огромну штету; министар Шарчевић је рекао да неће бити проблема са уписом у средње школе, а матурски испит из математике је поново проваљен, и то на месту где је сам министар рекао да је апсолутно заштићено све; министар Лончар је означен као сарадник два мафијашка картела од стране некадашњег начелника Управе криминалистичке полиције, док се за потпредседника Владе и министра унутрашњих послова појавила крупна афера да не само има плагирани докторат него и купљену факултетску диплому, тј. да факултет никада није ни завршио, а постао је доктор наука.

Све ово су алармантни разлози да не само поменути министри, као и они са нерашчишћеним аферама као што су Дачић и Вулин, поднесу оставке већ да падне цела Влада Србије. Једино логично решење – по узору на пример добре праксе из Аустрије – јесте да се формира прелазна Влада састављена од нестраначких личности и да се на пролеће идуће године иде на изборе на свим нивоима, рачунајући исти сценарио и за ванредне градске изборе у Београду због колапса у читавој престоници. Кључни предуслов да ови избору буду слободни јесте да одмах буду ослобођени медији за дебату између власти и опозиције. А онда – уз остале фер и поштене изборне услове – нека бољи победи.

Ако актуелна власт и после свега није спремна да крене путем аустријског сценарија – то онда значи да је решена да брани свој опстанак по сваку цену, а то нас води у крупну друштвену нестабилност. Власт мора да буде свесна да избегавање мирног разрешења садашње политичке кризе води у грађанске немире и сукобе и да се политичке промене не могу зауставити, посебно не уз помоћ криминалаца-батинаша. У том случају, сваки народни отпор је легитиман и властима ће судити улица јер се ова режимска пропаганда, страховлада, криминал и корупција више трпети не могу.

 

Инфо служба Двери