Прочитај ми чланак

Бошко Обрадовић: Власт у Чачку покушава да незаконито промени изборни резултат

0

Шеф Изборног штаба Српског покрета Двери за Чачак Бошко Обрадовић изјавио је данас да је власт Српске напредне странке (СНС) у том граду поражена и да сада користи све противзаконите начине да промени изборни ретултат.

Шеф Изборног штаба Српског покрета Двери за Чачак Бошко Обрадовић изјавио је данас да је власт Српске напредне странке (СНС) у том граду поражена и да сада користи све противзаконите начине да промени изборни ретултат.

Обрадовић је агенцији Бета казао да су Чачак и Ниш једина два града у Србији где избори још нису завршени и где се и после скоро месец дана не знају коначни изборни резултати.

„Уједињена чачанска опозиција, коју чини пет изборних листи, покушала је да правним путем заштити изборну вољу Чачана и нашу изборну победу. У међувремену смо поднели и заједничку кривичну пријаву против учесника у покушају прекрајања изборних резултата и сада су на потезу Полицијска управа и Основно јавно тужилаштво“, рекао је он.

Навео је да су кривичне пријаве поднете против начелника Градске управе за опште и заједничке послове Небојше Бежанића и председника Изборне комисије града Чачка Љиљане Станишић због учињених кривичних дела „фалсификовање резултата гласања“ и „уништавање докумената о гласању“.

„У међувремену је Виши суд поништио решење Градске изборне комисије јер није донела извештај о увиду у бирачки материјал који су вршили представници свих пет опозиционих изборних листа. Наиме, уједињена опозиција је још 6. и 7. јула увидом у комплетан бирачки материјал са сва 104 бирачка места утврдила бројне изборне неправилности које су присутни представници Градске управе потврдили и евидентирали, али службене белешке до данас нису достављене Изборној комисији. Управо те службене белешке које представници градске власти крију доказују оно што тврдимо: да је СНС изгубила већину у Чачку и да је уједињена опозиција победник локалних избора“, казао је Обрадовић.

Он је поставио питање зашто Градска управа за опште и заједничке послове на челу с Небојшом Бежанићем није доставила службене белешке онако како их је евидентирала и зашто Градска изборна комисија на челу с Љиљаном Станишић то не тражи од Бежанића „ако немају шта да крију и ако је победа актуелне власти чиста“.

„Водећи људи Градске изборне комисије из редова власти сада су у шкрипцу и не знају како да поступе по пресуди Вишег суда. Јер да би написали извештај о извршеном увиду морају прво доставити службене белешке на основу којих би једино могао бити написан извештај, а то је управо оно што избегавају већ 20 дана како не би признали покушај изборне крађе и победу опозиције у Чачку“, оценио је Обрадовић.

Према извештају Градске изборне комисије, листа „Александар Вучић-Чачак сутра“ освојила је 50,25 одсто гласова или 40 мандата, листа окупљена око адвоката Ивана Ћаловића 15,5 одсто или 12 мандата, „Пробудимо Чачак“ 13,36 или десет мандата.

Изборна листа „Сви за Чачак“ освојила је 6,26 одсто и четири мандата, „Чачак против насиља“ 6,14 и четири мандата, Двери 5,72 и четири мандата и Руска странка 1,6 одсто гласова и један мандат.