Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Странаци у други план; у коалицију за одбрану српских економских интереса

0

bosko obradovic dveri

Ништа није почело од нас и ништа се не завршава са нама! Иако, то неки, можда, док су на власти и – помисле!

Данашње генерације су одговорне и у моралној су обавези да оставе потомству у наслеђе ништа мање шанси за развој, него што их оне данас имају.

Јер, као што сви домаћи предузетници, и сами, дуго времена уназад осећају у свом пословању, у Републици Србији не постоји здрав, позитиван амбијент за профитно оријентисану домаћу привреду.

Такав амбијент и такво стање привреде, као и изражене регионалне разлике, миграције и перманентно повећање задужености државе, привреде и становништва су последица, између осталог и дугогодишње неефикасне и неуспешне економске политике које су водиле све Владе Републике Србије од 2000. године до данас.

Право садашње генерације на искоришћавање ресурса и на здраву животну средину не сме угрозити исто такво право и перспективу нашој деци и наредним генерацијама.

Концепт одрживог социо-економског развоја

Остваривање концепта одрживог социо-економског развоја Републике Србије представља приоритет Српског покрета Двери, из кога једино може произаћи реално повећање привредног раста, повећање запослености, повећање животног стандарда, смањење сиромаштва, повећање наталитета, као и очување привредних и свих других ресурса којима располажемо.

Непостојање јасних законских оквира и ограничења у заштити српске привреде, као и недостатак знања и храбрости да се криминалу, корупцији, бирократији, монополима и интересима странаца као и интересима домаћих бизнисмена блиских свим властима стане на пут у избегавању плаћања пореских обавеза, даљем разарању српске привреде, пустошењу њених ресурса и експлоатацији радне снаге, главни је разлог због чега су предузетници и домаћи привредници остављени сами себи и увек на удару инспекција, пореске управе, државних и органа локалних самоуправа – када год понестане средстава у буџету Републике Србије, или буџету њених градова.

За Српски покрет Двери сва привредна друштва и лица која послују у Републици Србији, без обзира на порекло капитала – страни или домаћи, морају да имају иста права, привилегије од државе, али и обавезе према држави, њеним органима и њеним грађанима.

Једино заједничким напорима домаће политике и домаће привреде, у заједничком интересу и интересу генерација које долазе, можемо да се изборимо за стварање новог, бољег институционалног и законодавног оквира у Републици Србији који би коначно стао у заштиту домаће производње, домаћег привредника и пољопривредника.

bosko-obradovic-za-svedok-2015

Време је за економски патриотизам

Крајње је време за економски патриотизам и заштиту домаћег економског интереса на првом месту.

Многи домаћи привредници у Србији верују да само треба да се баве својим послом и да их нико неће дирати?!

Збуњује их:

Зашто се само стране компаније субвенционишу?
Зашто се страни привредници у медијима приказују као предобри инвеститори, а они као зликовци?!
Зашто странци имају првенство у најатрактивнијим приватизацијама, зашто се доносе закони у интересу страног капитала…?!
Зашто немамо домаћу развојну банку, а имамо изобиље страних банака на сваком ћошку?
Зашто је и законски забрањено фаворизовање домаћих производа још много тога?!

По устаљеном српском обичају, да последњи одступамо од заблуда, код нас се одомаћила и опстала – иако је на свим другим крајевима света превазиђена – заблуда да су страни инвеститори покретачи развоја привреде!

Позивамо српске привреднике

У име Српског покрета Двери позивам српске привреднике да се укључе у коалицију за одбрану српских економских интереса, коалицију која ће окупити успешне српске привреднике на корист себи, држави и народу.

Понудимо заштиту домаћим произвођачима комбиновањем сета закона, стандарда квалитета и царинских стопа тако да увек иду на руку српским предузећима.

Домаћа предузећа ће имати првенство у субвенцијама, док ће се страна помагати искључиво када омогућавају технолошки искорак наше привреде.

Приватизација је за нас смислена само у случајевима када предмет приватизације није јавно добро које омогућава основна права појединцима и заједници.

Све што не спада у ову групу, треба да преузму наши држављани у дијаспори који имају неспоран интерес у побољшању живота ове државе и друштва.

Србија се може и мора ослонити само на сопствене снаге те је укључивање најспособнијих домаћих привредника кључно у заштити свеобухватних државних интереса.

Сматрамо да је дошло крајње време да се одупремо страном утицају преко разних марионетских влада, медија и корпорација и да српски привредници и политичари предузму контра мере на враћању српске привреде у домаће руке.

Интереси странаца у други план

Нека интереси странаца мало оду у други план, а да домаћа привреда буде она која се помаже, штити и дотира.

Када странац затрује земљу, воду и ваздух хемикалијама, ГМО-ом и осталим отровима њега то није брига, јер он не живи овде.

Овде не живе ни његови рођаци, пријатељи из школе, кумови, гласачи, просто нико њему од значаја није ту, те нема овде пред ким да се постиди.

Сигуран сам да је и најнеосетљивијем српском привреднику више стало до ове земље и народа са којим живи него било ком страном тајкуну који је, можда некад, крочио у Србију.

Да бисмо одбранили домаћи економски интерес и победили морају се у ову борбу укључити и српски произвођачи, задругари, предузетници, пословни људи и остали привредници јер свима нам прети маргинализација у сопственој држави. Одсудни је тренутак да се сви српски потенцијали укључе у одбрану последњих остатака српске привреде а самим тим и државности јер привреда је један од ослонаца државе.

У супротном, сви заједно, завршићемо као јефтини надничари у нечему што је некад била наша земља.

Сви већи српски предузетници требало би да знају и схвате да ће – ако се овако настави – сви на крају морати да продају своје фирме страним мултинационалним компанијама.

Укључимо се сви

Укључимо се сви, јер нико други уместо нас неће одбранити наше економске интересе. А они се могу одбранити једино политичким путем.

Укључимо се да, на крају, не будемо присиљени да своје фирме продамо странцима – монополистима и крупним капиталистима који су освојили наше тржиште када је домаћа производња уништена од наших политичара.

Укључимо се да би наше име остало на ономе што су стварали и што смо стварали цео живот и да се заједничким снагама изборимо за владавину домаћег економског интереса у нашој држави Србији.

Лично сматрам да из редова домаћих привредника треба да дође и будући министар за привреду и његов стручни тим који ће применити ове идеје економског патриотизма и одбране домаћег економског интереса.

Једини спас је у економском патриотизму и одбрани домаћег економског интереса.

Ово је најважнија тема наступајућих избора на свим нивоима. Овај проблем може да се реши само из патриотског угла.

Извор: Сведок