Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Нећу да учествујем у Тадићевој идеји обнове старе ДС

0

Нема смисла да учествујем у кампањи Демократске странке која на београдске изборе излази са пет различитих изборних листи.

Морам признати да ми је мало глупо да понављам да сам увек спреман да се борим за слободне изборе и слободне медије. Од уласка у политику Двери се боре против изборне крађе, и једна од највећих била је управо о Ђурђевдану 2012. када је Горан Весић за рачун тадашњег режима наштеловао Двери испод цензуса, иако смо били прешли цензус још на том првом појављивању на изборима. И данас потписујем сваки апел за фер и поштене изборе и подржавам сваку борбу за ослобођење медија, и сарадња са колегама из опозиције на ове теме није спорна. Двери ће се за то увек борити.

Али, нећу да учествујем у Тадићевој идеји обнове старе ДС и двопартијском систему у Србији, према коме ће се на власти смењивати СНС и ДС, што је идеја Микија Ракића и темељ договора између Тадића и Вучића још из времена када је уз Тадићеву помоћ формирана СНС. У тој функцији се сада налази и некакав најављени протест опозиције испред РТС-а, чији информативни програм још увек уређују они које је поставио управо Тадићев режим. Историјска је правда да то они реше између себе: Ненад Љ. Стефановић им је био добар када је цензурисао опозицију за њих, а сада тај исти њихов „жути кадарˮ само ради за другог газду.

Подсетићу јавност да су Двери у више наврата у последњих пет година протестовале испред РТС-а. Последњи пут смо имали протест у септембру прошле године: од ТВ ПИНК до РТС. Никога није било од опозиције да нам се прикључи у тој борби да се стане на пут највећем медијском злу у Србији – ТВ ПИНК, и да се ослободи РТС.

Данас ми прича о некаквој опозиционој сарадњи око протеста испред РТС изгледа као идеја обнове старе ДС. Имамо више опозиционих изборних листи на градским изборима у Београду које су проистекле из једне странке – Демократске странке: Ђиласа, Шапића, Шутановца, Бастаћа, Чеду Јовановића… Нека они решавају своје ствари између себе и нека расправе односе са главним уредницима РТС-а које су поставили у своје време, а ми да се концентришемо на трећи пут и понуду свима онима који се слажу са слоганом предизборне коалиције ДВЕРИ-ДОСТА ЈЕ БИЛО: „Да ови оду, а да се они не врате!ˮ

Имате нашу подршку за све опозиционе захтеве према РТС-у и за слободу медија, имате нашу сагласност за сарадњу на бирачким местима у изборном дану да заједничким снагама не дозволимо никакву изборну крађу, можемо да разговарамо о рушењу Вучићеве власти после избора и формирању нове владајуће већине, али под новим условима јер ми нисмо једно и веома се разликујемо, без обзира што смо и једни и други опозиција. Ви сте били на власти – ми нисмо. Ви треба да се одредите према лошем наслеђу ДС и ДОС-а. Ми смо алтернатива и садашњој и бившој власти. И то је кључна новост на београдским изборима. Сада људи коначно имају избор и могу да бирају између онога што је било, што је сада и нечега новог и другачијег.

Информативна служба Двери