Прочитај ми чланак

БОШКО: Двери су постале највећи проблем за Вучићев режим

0

Вучићева власт вам је као кад лопов упадне у кућу ноћу да вас покраде, ви се пробудите и викнете на њега, а он вас замоли да будете тиши да не бисте пробудили комшије. Па, чекајте, када ће се неко запитати зашто ми тако бурно реагујемо? Докле ће власт да ради то што нам свима ради? И како бисте ви реаговали на мом месту?

Како коментаришете то што су Ристичевић и Атлагић поднели кривичну пријаву против Вас?
– То је добра вест, јер јасно показује да су Двери постале највећи проблем за Вучићев режим. У своју одбрану позваћу се на ауторитет једног великог српског правника и политичара, доктора правних наука Александра Мартиновића, и његове речи из чувене одбране Гордане Поп Лазић, тадашњег народног посланика СРС, након што је гађала ципелом тадашњег председника Народне скупштине Гордану Чомић: „Гордана Поп Лазић јасно је показала да СРС не пристаје на тиранију која се спроводи над народним посланицима. Народни посланици, посебно народни посланици из опозиције, имају право да изразе своје сумње, своје резерве, своје критичке примедбе…ˮ.

Судећи према расположењу власти може ли се десити да будете ухапшени и да Вам у том тренутку неће помоћи ни имунитет?

– Након што су завели медијски и парламентарни мрак, представници власти сада крећу и у судски прогон неистомишљеника. Нису у питању само Двери, већ и студенти који су учествовали на протестима против изборне крађе, али и сви други слободномислећи људи који се супротставе Вучићевој страховлади. Зато што је тај слободарски дух опасан вирус који на време морају избрисати.
Увек, ако хоће, могу да ми укину посланички имунитет и да крену у коначни обрачун са Дверима као најопаснијом опозицијом коју тренутно имају. Ја се нећу ни позивати на имунитет, јер је за мене част да ме осуди Вучићев суд.

Да ли очекујете да ће неко из власти покренути иницијативу да забрану деловање Покрета Двери?

– И то ме не би изненадило, уколико владајући режим не нађе други начин да заустави раст нашег рејтинга. Они једноставно не знају шта да раде са Дверима: немају нас у својим фиокама, иза нас нема афера, не могу да нас уцене и ми их се не плашимо, а свакога дана све гласније износимо сав криминал и корупцију у врху Вучићеве власти. Довољно је да погледате шта је све наш Антикорупцијски тим објавио на дверилеакс.цом и биће вам јасно зашто их је ухватила паника.
Дакле, нема ништа од те забране. Како забранити изношење истине о онима који су на власти и о томе шта раде њихова браћа и кумови?

Напредњаци од Вучића, преко Маје Гојковић до осталих посланика тврде да неће толерисати ваше фашистичке манире и политичке обрачуне са сваким са ким нисте сагласни?

– Знамо ко је највећи љубитељ Немачке у Срба, ко чита немачку литературу и ко је докторирао на Гебелсовим методама пропаганде. Ми смо савремени српски хајдуци и ускоци, а не фашисти. За мене је велика увреда када ме неко тако назове, јер припадам народу који је страдао од фашизма. Ја сам антифашиста. Фашисти су Вучићеви пријатељи ратни злочинци Блер, Клинтон, Шредер, Тачи, Харадинај и Сорош и други његови другари из НАТО пакта.

Мартиновић вам је осим пријаве најавио и да ће се са вама обрачунати негде напоље.

– Они су храбри само кад су у гомили, ноћу, под фантомкама. Претио ми је и први фантом СНС, Владимир Ђукановић, који је први радио ноћу – када је кречио у Државној лутрији Србије. Не плашим се мишева.

Осим напредњака шира јавност је осудила то што сте Мартиновића гађали мишем . Један одговоран политичар би се уздржао од физичког насиља, а ви сте реаговали као импулсивни човек.

– Вучићева власт вам је као кад лопов упадне у кућу ноћу да вас покраде, ви се пробудите и викнете на њега, а он вас замоли да будете тиши да не бисте пробудили комшије. Па, чекајте, када ће се неко запитати зашто ми тако бурно реагујемо? Докле ће власт да ради то што нам свима ради? И како бисте ви реаговали на мом месту?

Нисам политички коректан, јер политичка коректност подразумева ћутање док те неко малтретира, краде и понижава. Ја то не умем.

За вас ионако тврде да сте силеџија и да тучете жене, па може ли вам сва ова дешавања одузети гласаче.

– Предлажем следеће: сви они који воле да их СНС пљачка, шамара и понижава, нека гласају за СНС и даље. Сви они који то не воле и који су спремни да се побуне против ове власти – нека дају свој глас Дверима, јер ми се не плашимо СНС и спремни смо да се боримо до краја за рушење Вучићеве власти и политичке промене. Јел поштена понуда?

Власт вам најављује да нећете прећи цензус на следећим изборима?

– Вучићева јавна претња да Двери више никада неће бити у Народној скупштини јасно говори о диктаторској природи његове власти и болесној идеји да они – уместо грађана Србије на изборима – одлучују ко ће бити парламентарна политичка снага, а ко не. Ако се томе додају изјаве председника Народне скупштине Маје Гојковић да „Двери треба да се изолују из политичког животаˮ, онда је то јасан сигнал да је коначни обрачун са Српским покретом Двери почео, и то са самог врха актуелне власти.
Ми се томе радујемо. То је знак да смо озбиљна опозиција, да нам рејтинг код грађана расте и да нас се плаше.

Организовали сте скуп на Тргу републике поводом пресуде Ратку Младићу. То су раније радили радикали и Александар Вучић са њима. Да ли ви преузимате сада њихову улогу и како коментаришете што вас се на том скупу нису прикључили ни радикали, а Вучић је рекао да треба да гледамо у будућност.

– Сада је већ свима јасно да је све што је Вучић икада говорио била најобичнија лаж и фолирање. Морате разликовати праву од лажне опозиције и праве од лажних патриота. Војислав Шешељ није био опозиција ни у време Милошевића, па није ни данас. Он за те услуге властима узима новац и то је оно што њега занима. Вучић тражи да гледамо у будућност да не бисмо видели његову прошлост и сетили се свих лажних предизборних обећања, издаје, политичких прелетања… Али, ту смо ми да их на све ово подсетимо и да скренемо пажњу јавности.

Како коментаришете то што Шешељ каже да Двери ни у ком смислу не могу бити наследници СРС, јер они никада нису били насилни?

– Не коментаришем дешавања у ријалити програмима.

Ове недеље били сте веома активни па сте успели да критикујете чак и Сашу Јанковића позивајући га да се изјасни о његовом односу према Косову.

– Није ствар у Саши Јанковићу. Питао сам јавно, веома коректно и отворено, све оне који претендују да замене Вучића на власти: која је њихова политика? Да ли би на Вучићевом месту признали лажну државу Косово? Да ли би у спољној политици радили све исто као и Вучић?

Да знам са ким имам посла и са ким треба, а са ким не треба да сарађујем. Да решимо прво та кључна национална и државна питања, а после ћемо да решавамо комунална питања у Београду. Не верујем да ћемо ту имати великих неслагања, односно верујем да ћемо се ту лако сложити да Мали и Весић морају што пре да заврше у затвору.

Чини сте да сте се ове недеље удаљили и од власти и од опозиције.

– Трудим се да се не удаљим од онога што је програм Српског покрета Двери и што су основни морални принципи. Ако се сећате, био сам једини председнички кандидат који је унапред оверио своју оставку код јавног бележника ако у првих шест месеци не испуним своја предизборна обећања. Ако се по овоме разликујем и од власти и од опозиције, онда је то у реду. То сам и хтео да постигнем, то и јесте један нов однос према политици у Србији. То су Двери.