Прочитај ми чланак

Борислав Стефановић: Грађани нису гласали да им странци буду министри

0

Borislav Stefanovic

БЕОГРАД – Реконструкција Владе Србије која траје месецима само је полувреме којим је за неко време одложено расписивање ванредних избора, ова влада Србије је пала, јер када се мења толики број министара, то је суштински нова влада, изјавио је Борислав Стефановић, шеф посланичке групе Демократске странке (ДС).

Он је, у разговору за Блиц, констатовао да је „Влада која је пала оставила је развалине у економији, социјали, пољопривреди, школству и здравству, и у том смислу апсолутно није заслужила било какву пролазну оцену“.

„Реконструкција је вишемесечна фарса са којом су замајавали грађане. Ова влада нема структуру и људе који могу да спроведу успешне реформе и да донесу бољи живот. Питање је зашто је Влада уопште реконструисана ако тврде да је то најбоља влада за последњих 20 година. Избори ће веома брзо бити расписани, јер ће то бити начин да вицепремијер и лидер СНС Александар Вучић преузме апсолутну власт. На то указују и притисци функционера СНС на премијера Ивицу Дачића да поднесе оставку на функцију министра унутрашњих послова“, рекао је Стефановић.

У правцу једноумља

На питање да ли реконструкција може да замени изборе, он је одговорио:

„Не, јер СНС нема стручњаке који су способни да изведу земљу из економске кризе. И на основу којих критеријума су промењени одређени министри? На основу чега може да се каже да је Милан Бачевић бољи министар од Милутина Мркоњића, или због чега је одређено да је Алиса Марић најкривљи министар, па је морала прва да оде? Оваква реконструкција само показује да су јој приступили на непринципијелан, нестручан и неозбиљан начин, као и свему што до сада раде. Нису испунили ниједно предизборно обећање и полако, али сигурно воде Србију у правцу једноумља, у ситуацију у којој о свему одлучује један човек“.

За евентуално довођење страних стручњака, Стефановић каже да „то може да буде добра ствар ако их неко доведе за саветнике“.

„Наравно, поставља се питање како ће они бити плаћени. Такође, не знам ни за једну другу европску земљу у којој су странци министри. Грађани Србије нису гласали за Доминика Строс Кана нити за друге ислужене британске политичаре који се ових дана помињу. Мислим да није могуће да министри буду људи који нису наши држављани и за које грађани нису гласали. Боље да су позвали неке наше људе који су завршили високе школе у иностранству и тамо радили, а који би својим искуством и знањем допринели много више него људи који се помињу ових дана. Могу да кажем да је ова власт депонија кадрова, до сада српских, а изгледа убудуће и европских“, додао је Стефановић.

Струка изнад страначке припадности

Као могуће решење он је истакао „прављење Владе која би била састављена од најстручнијих људи који су показали резултате у својим областима, без обзира на партијску књижицу“.

„Демократска странка има најбоље кадрове, а СНС је већ показао да их нема. Такође, ДС једина има програм за излазак из кризе. Наши људи данас немају чега да се стиде за оно шта су радили у последњих 15 година. Неопходно је направити консензус о развоју у најважнијим областима у наредних 30-50 година и да у тим областима постоји договор власти и опозиције како да реформишемо порески систем, пољопривреду, школство и здравство. То нису страначка питања и зато ће ДС, као једина алтернатива овој власти, још агресивније указивати на огромне пропусте ове нестручне власти и на довођење у ситуацију да један човек одлучује о свему. То је недопустиво“, рејкао је Стефановић у разговору за Блиц.

(Фонет)