Прочитај ми чланак

БИРН: Борба против корупције у Србији реторичка

0

vlada-srbije

Балканска истраживачка регионална мрежа оценила је данас да је борба против корупције у Србији у 2013. била више реторичка, него практична и видљива.

У анализи о испуњавању предизборних обећања, БИРН наводи да правосуђе, посебно судови, остају слаба карика у процесуирању случајева корупције на свим нивоима, што, како истиче, представља велики проблем у сузбијању те појаве.

Наводи се да су у прошлој години увојени Национална стратегија за борбу против корупције и Акциони план за њено спровођење, што је било једно од главних обећања у овој области и највеће системско достигнуће Владе Србије у прошлој години, али чија примена тек треба да покаже ефекте.

Почела је и примена новог Закона о јавним набавкама, али, према оцени БИРН-а, ипак је више обећања које Влада Србије није испунила.

Политички пласирана прича о ревизији спорних приватизација није дала своје ефекте у складу са обећањима и најавама. Како се прецизира, још није усвојен закон о заштити узбуњивача, као ни закон о пореклу имовине.

Истиче се да мониторинг БИРН-а и даље показује релативно ограничене ефекте рада Владе у испуњавању предизборних обећања датих грађанима, које су сами издвојили као главне за лични и друштвени бољитак – економија, борба против корупције, здравство и просвета.

Како се наводи, просвета је област у којој Влада Србије у прошлој години није испунила ниједно предизборно обећање дато грађанима Србије пред изборе 2012. године, док је једино испуњено обећање у здравству било усвајање Закона о правима пацијената.

Према оцени БИРН-а, у области економије, ефекти рада Владе су и даље врло ограничени, а проценат испуњености датих предизборних обећања мали.

Стагнација у погледу развоја економије примећује се на пољу привлачења страних инвестиција, које су далеко мање од очекиваних и обећаваних пред изборе, а није постигнута обећана фискална консолидација, јер је буџетски дефицит за 2014. рекордно висок и износи 7,1 одсто, наводи се у анализи.

Како се истиче, закон о јавним предузећима, који би требало да обезбеди департизацију и рационално економско управљање тим гигантским сектором, још се не примењује у пуној мери, јер нису објављени конкурси за директоре нити је обезбеђена транспарентност њиховог рада.

Процес укидања парафискалних намета привреди готово је потпуно обустављен, а није усвојен ни нови закон о раду, нити се приступило обећаним структурним реформама државних фондова, пре свега пензијског фонда, наводи БИРН.

Како се додаје, оно што се у области економије може оценити као делимично испуњено у претходној години јесте настојање Владе да ограничи трошење јавног новца, односно смањи расипање јавних ресурса, који могу и треба да буду усмерени у правцу економског раста.

(Блиц)