Прочитај ми чланак

БОГАТ ОД БУЏЕТА Ево шта све поседује Црногорац Маровић у Београду и Србији

0

Црногорске власти већ годинама траже од Србије да испоручи Светозара Маровића, некадашњег председник Државне заједнице Србије и Црне Горе, а за њим је расписана и Интерполова потерница, али режим у Београду га не да. Иако је пре неколико година пребогати политичар тврдио да његова породица живи на рубу егзистенције, његов син Милош има више некретнина у Србији - кућу у елитном насељу и више десетина хектара земљишта, као и фирму…, а судећи по званичним подацима пребивалиште је пријавио у луксузној згради на Врачару. Фирму у свом власништву има и Милена Маровић Богдановић, ћерка Светозара Маровића.

Режим у Србији годинама одбија да испоручи црногорског бегунца Светозара Маровића, који је у суседној држави осуђен на три године и девет месеци затвора због вишемилионских малверзација у Будви и за њим је расписана Итерполова потерница. На потерници је био и његов син Милош Маровић, који такође живи у Београду, али је скинут када је пресуда против њега (12 месеци затвора и новчана казна од 385.000 евра) застарела.

Изручење Светозара Маровића била је тема сусрета српског и црногорског председника Александра Вучића и Јакова Милатовића, који је након састанка у Београду изјавио да је добио уверавања да ће се Србија “одговорно понети поводом тога”.

Светозар Маровић у Србији живи повучено, а у обраћању јавности у августу 2020. рекао је да је његова породица “доведена до руба физичке егзистенције” када је ухапшен због корупције.

“Мом сину су одузели стан у којем је живео и сада нема где да живи”, рекао је, између осталог, Маровић.

Три године касније, међутим, много тога се води на његовог сина Милоша.

Кућа на Дедињу

На његово име води се кућа у Пушкиновој улици на Дедињу. Реч је о објекту од 122 квадрата, који се налази на парцели површине од укупно 521 квадратних метар. Ова кућа регистрована је искључиво на њега, док се једна од две парцеле води као заједничко власништво њега и његове супруге.

У катастру непокретности стоји забележба да је у току поступак промене облика и површине парцеле – спајање, као и да постоји својство културног добра просторно културно историјске целине – Топчидер.

Земљиште у Пећинцима

У катастру се Милош Маровић води и као власник седам парцела у Пећинцима, с тим што је једна заједничко власништво Милоша и Тамаре Маровић. Реч је о пољопривредном земљишту треће класе, чија је укупна површина 211.747 квадрата, односно више од 20 хектара.

Како се наводи, то земљиште је дато у закуп фирми “Фамилy Беррy”, чија је директорка и власница Милена Маровић Богдановић, сестра Милоша Маровића и ћерка Светозара Маровића. Целокупно земљиште издато је у закуп на 15 година (до 2036) и то по цени од свега 700 евра годишње.

Фирма “Family Berry” регистрована је иначе за “гајење осталог дрвенастог, жбунастог и језграстог воћа”.

Фирме

За исту делатност регистрована је и фирма Mattea agrar, која је у власништву Милоша Маровића. БИРН је раније писао да је Маровић раније у свом власништву имао и фирму “Агро пројекат”, али како се може видети у АПР-у она је у ликвидацији. То предузеће је имало своју плантажу малина.

Пребивалиште у луксузном објекту

У званичним регистрима пише да је Милош Маровић пријавио пребивалиште у Његошевој улици у центру Београда, где се ниједан стан званично не води на његово име.

Реч је о луксузној згради са обезбеђењем, чији су власници богати бизнисмени. Један од њих је и Душко Кнежевић, власник Атлас Групе, кога је Црна Гора тражила због финансијских малверзација. Он у Енглеској живи као слободан човек.

Међу власницима зграде су и бизнисмен Небојша Шарановић, а у њој стан има Ђорђије Прелевић, брат супруге Светозара Маровића, односно ујак Милоша Маровића, па се претпоставља да је пријављен на његову адресу.