Прочитај ми чланак

„БЛИЦ” НАЈАВЉУЈЕ: Шешеља хапсе до маја

0
seselj- pali hrvatsku zastavu foto-vesna-lalic_f

Фото: Весна Лалић

Лидер радикала Војислав Шешељ могао би да се нађе поново у Хагу најдаље до краја овог месеца, незванично сазнаје „Блиц”.

 

Процедура

Серж Брамерц
Затражио да се Шешељу прекине привремена слобода и да се врати

Ивица Дачић
Добија налог из Хага да се изручи Шешељ

Никола Селаковић
Потписује налог за изручење, по одлуци Вишег суда

Небојша Стефановић
Спроводи одлуку о хапшењу и изручењу Шешеља

Привођење

 

Њему је  достављена одлука Жалбеног већа Хашког трибунала преведена на српски о укидању привременог пуштања на слободу.

Међутим, о његовој судбини коначну реч даће надлежно Претресно веће.

– Ово веће одлуку може да донесе и сутра или за десетак дана, али свакако најдаље за две недеље. Уколико одлуче да треба да се врати, доставиће одлуку Шешељу и на њему ће бити да се изјасни да ли ће добровољно отићи у Холандију. Пошто он то неће прихватити, веће ће послати други налог Србији да га изручи као хашког бегунца – каже наш извор близак Влади.

Овај налог стићи ће прво у Министарство спољних послова, које ће га проследити у Министарство правде, односно судији Вишег суду у Београду, који ће званично разматрати захтев Хашког суда за изручење.

По одлуци суда, министар правде Никола Селаковић потписује налог за екстрадицију који спроводи министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

У пракси су у оваквим случајевима за хапшења биле ангажоване од случаја до случаја ПТЈ, САЈ и Жандармерија.

Шешељ ће затим бити приведен у суд и проћи ће процедуру као и сви хашки бегунци, након чега ће бити укрцан на авион за Хаг.

Обавезе

Да Влада неће имати пуно избора, потврдио нам је и Ненад Голчевски, портпарол Трибунала, који каже да је Србија у обавези да врати Шешеља у Хаг. Уколико тако не поступи, Суд ће то пријавити Савету безбедности УН.

– Након процедура и „циркуса” којег нас свакако неће поштедети, Шешељ би се тако већ за мајски уранак могао наћи у Шевенингену. За разлику од прошлог пута када је пуштен безусловно, овога пута ће му понудити пуштање на слободу, уз услове и гаранције Србије, што је био случај са свим оптуженима у Хагу. Ипак, ако је судити по његовом понашању до сада, он то неће прихватити – закључује наш извор.

Кривични поступак због паљења заставе

Више јавно тужилаштво у Београду покренуло је кривични поступак против председника СРС Војислава Шешеља који је током протеста радикала испред Палате правде у Београду јуче спалио хрватску заставу.

Тужилаштво је саопштило да је поступак покренут и против „других особа“.

(Блиц)